Когато паяк се озове на бюрото ви или пък на пода в кухнята, естественият ви инстинкт е да хванете нещо и да го убиете. В интернет е пълно с ужасяващи истории за отровни паяци, инфектирани ухапвания и зарази, което не ни помага особено да ги харесваме повече.
Цялото негативно внимание, което привличат тези малки животинки върху себе си, успява да ни затвори очите за ползите от тях.

Ето и няколко интересни факта за паяците, които може би ще ви накарат да се замислите дали да убиете някой осемкрак приятел, следващия път, когато се изпречи на пътя ви:

Паяжината им е изключително ценна
Освен че паяжината на тези малки хищници е по-здрава от стомана и по-разтеглива от ластик, тя отдавна е дала на човечеството надежда за по-добро бъдеще в различни сфери, сред които строителството и медицината.
Тя може да бъде използвана за здрави въжета за мостове, за присаждане на кожа и дори за изграждане на сухожилия.
Днес учените търсят начин да създадат изкуствено еквивалент на копринените нишки на паяжината, поради фактът, че канибалските инстинкти на паяците пречат успешното им развъждане.
 


През 2010 г. тежките наводнения в Пакистан засегнаха около 20 милиона души и предизвикаха огромни разрушения и поражения и доведоха до смъртта на много хора.
Един интересен резултат от тези наводнения обаче впечатлява хората по света и до днес. В югоизточната провинция Синд паяците, в опит да избягат от покачващото се ниво на водата, създават впечатляваща картинка – те увиват короните на цели дървета със своята паяжина.

Всеки, който вижда тази история просто като един пример за последствията от ужасяващото природно бедствие в Пакистан, изпуска важен детайл от нея. Наводненията оставят огромни площи, покрити със застояла вода, което е чудесна среда за живот на комарите.
Разбира се, поради тази причина започва да расте и притеснението, че болести, пренасяни от тези насекоми, като например малария, ще плъзнат по хората. Паяците се превръщат в герои и спасители, като хващат комарите в своите мрежи и по този начин намаляват драстично популацията им.
Това не е единичен случай. И в други страни е наблюдаван същият феномен след наводнения.
Паяците пазят дома ни
Трябва да преосмислим убийството на паяците в домовете си. Един паяк може да изяде 2000 буболечки за една година, включително напасти като молци, паяци и мухи.

И докато паяците са заети с тези насекоми е много малко вероятно да дойдат при вас. Повечето осемкраки същества се оказват върху или в близост до хората най-вече заради лошото си зрение.
Те са органичен метод за борба с вредителите
Тези издръжливи и гъвкави животни са много полезни за фермерите. Те могат да изграждат имунитет срещу химикали и отрови, нещо, с което хората и други животни не могат да се похвалят.
В китайска провинция фермер решава да пусне паяци сред посевите си, вместо да пръска с пестициди. Оказва се, че паяците се справят достатъчно добре с миризливките и мексиканските хоботници.
Вижте най-странните животни на света в нашата галерия
Така фермерът открил начин да използва 80% по-малко химикали, а реколтата му да остава здрава и полезна.
И още…

- Съществуват близо 38 000 вида паяци, които са известни до момента.
- Паяците могат да оцелеят с часове под вода, като самопредизвикат кома.
- Те ядат паяжината си, за да я рециклират.
- 95% от паяците в домовете ни никога не са били навън.
- Паяците се страхуват от мравки заради мравчената им киселина.
- Те могат да вървят по вода и да дишат под нея.
- Мозъкът на някои дребни видове се намира в краката им.

Източник: All That Is Interesting, Factslides