За много хора не е ясно защо някои от пухкавите им домашни любимци обичат да хапят и драскат. Ако котката се появи в къщата вече като възрастна, ще бъде трудно да се разбере при какви условия е живяла. Възможно е тя да е била малтретирана от ранно детство.


В този случай се формира защитна реакция към хората, пише БГНЕС.

Трябва да знаете някои основни правила, когато отглеждате малко коте:

Ръцете ви не са играчка

Това е най-основното и важно правило. Всички котки реагират моментално на движещи се обекти. Имат инстинкт за лов. Като я дразните с ръце, тя лесно може да ги хване и ухапе.

Безполезно е да се караш на животно. Бавното докосване на котката е правилният вариант. В момента, в който тя иска да ухапе ръката ви, трябва да я разсеете с мека играчка.

Ако няма специално място, където животното би могло да наточи ноктите си, то ще го направи на тапицерията на дивана, на килимите и дори на панталона ви. При котките ноктите растат доста бързо.

Те трябва да имат места на които да ги острят и ако научите животното, че и ръцете ви стават за това, вече няма да й хрумне да ги изостря другаде. Такава е природата на котката.

Ако котето се е държало лошо, не чакайте - незабавно продължете с образователните методи. Това може да е повишен глас, влажен парцал или пръскане с вода. Животното ще развие условен рефлекс и в бъдеще ще знае, че е невъзможно да ви надраска.

Обичайте домашния си любимец

Ако котето е обожавано в семейството, тогава вероятността то да расте ядосано и агресивно е минимална. Не бъдете мързеливи да отглеждате домашен любимец и тогава много бързо във вашата къща от бебе ще израсне красиво, привързано и интелигентно създание.

Много собственици на котки дори не осъзнават, че като се почесват или хапят, на котките всъщност им се играе. Ако домашният любимец е отегчен и няма върху какво да се съсредоточи, той може да декларира намеренията си по този начин.

По всякакъв начин котката трябва да има много играчки в къщата. Тя ще играе с тях, когато собствениците отидат на работа. А при завръщането си определено трябва да играете заедно.

При повечето котки навикът да хапят и драскат изчезва, когато пораснат и се срещат с приятелско отношение. Добре възпитаната котка, колкото и да иска да хапе собственика, никога няма да го направи. Но дори и домашният любимец да е надраскал собственика си, не бива да го биете или да му крещите.

Помнете, че в крайна сметка те много ни обичат.