Може би „аферата X-Y-Z“ ви звучи като някоя математическа загадка, но тя няма нищо общо с математика. Всъщност това е дипломатически конфликт между Франция и САЩ от края на XVIII в., довел до неофициална война в открити води.

През 1793 г. Франция започва война с Великобритания, но САЩ остава неутрална

По-късно същата година САЩ и Великобритания подписват договор, който разрешава доста дългогодишни проблеми между двете държави.

Когато французите разбират за това, приемат договора като нарушение на предишни споразумения между Франция и САЩ и в отговор пленяват голям брой американски търговски кораби.

През 1796 г. президентът на САЩ, Джордж Вашингтон, изпраща американския министър Чарлз Коутесуорт Пинкний като представител във Франция, за да разреши проблема, но оттам отказват да го приемат.

Следващата година президент на САЩ вече е Джон Адамс, който няколко месеца след встъпването си в длъжност изпраща делегация от трима души в Париж, които да се погрижат мирът между двете държави да бъде възстановен.

След като дипломатите Пинкний, Джон Маршал и Елбридж Джери пристигат във Франция, се опитват да се срещнат с министъра на външните работи - Шарл Морис дьо Талейран. Той отказва да ги приеме и изпраща свои агенти да информират американците, че срещата с него ще струва много пари на САЩ – заплащане на самия Талейран и голям заем на Франция.

Очакваният отговор от страна на Пинкний е „Не! Не! Не! Нито пенс“.

В САЩ се настройват за война,

когато в разбират какви са изискванията на Франция. Членовете на Конгреса поискват от президента докладите на дипломатите, за да анализират случилото се. Адамс предава докладите, в които обаче имената на дипломатите са заменени с “X”, “Y” и “Z”.

Оттам идва и името на случая -„аферата X-Y-Z“.

Конгресът веднага стартира процедури по предприемане на предпазни мерки, сред които създаването на департамент на военноморските сили и засилено строене на военни кораби.

През юли 1798 г. американски кораби получават заповед да атакуват френски плавателни съдове, което дава началото на неофициална война в открити води, станала известна като „Квази война“.  


Враждата приключва две години по-късно с подписване на договор между двете страни, който влиза в сила от 1801 г.Източник: Vesti.bg.