Чудодейна сила притежават окови в манастира „Св. св. Козма и Дамян“, който се намира край Куклен. Ако имате някакъв здравословен проблем, сложете веригите до болното място и ще почувствате по-добре. Това твърдят поклонници, които се стичат от цялата страна, пише debati.bg.

Според историята на обителта в по-стари времена железните вериги са били 12 на брой. С тях са били приковавани към пода в манастирската църква душевно болни. Така те са престоявали една нощ, а на следващата сутрин монасите са ги отвеждали до близкото аязмо.

Там ги поливали с ледената му вода, за да им „излязат бесовете“. Терапията е продължавала с дни. Смята се, че водата е лековита.

В манастира е запазен ктиторски надпис, който гласи „Тя изчиства нечистотиите на всички болести. 1 октомври 1795 г., игумен на „Св. Безсребреници“. Това е едно от имената на манастира. Познат е и като „Св. Врач“ и „Свети Врачове“.

Преданието разказва, че Козма и Дамян са лекували хора, без да вземат никакви пари, откъдето идва и прозвището Безсребници.

В обителта се пази частица от ръката на свети Козма. Вярващите смятат, че мощите лекуват и не пропускат да си вземат памуче, престояло до тях, когато си тръгват. Кукленският манастир посреща стотици всяка година на 1 юли и 1 ноември на храмовия си празник.

Тогава в църквата се отслужва тържествена литургия, а след това се изнася иконата на св. св. Козма и Дамян. Литийно шествие я отнася до аязмото, където се отслужва водосвет. Вярва се, че на 1 юли и 1 ноември водата от свещения извор има най-голяма целебна сила.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук