Панорамните снимки от Марс с добро качество позволяват на виртуалните археолози да намират на тях, както отбелязва с ирония служител на НАСА, дори онова, което там не съществува. 


Но може ли да се има доверие на мнението на представител на американската космическа агенция, която постоянно нещо крие и изкривява, например, манипулира снимките, изпратени от Марс, като ги оцветява в червен цвят. 

Авторът на блога Ufo Sighting Shotspo обаче ни предлага внимателно да се загледаме в панорамна снимка, направена от марсохода на НАСА Curiosity в края на миналата година, а по-конкретно – на 2620-ия ден от марсианската мисия на този апарат.

Снимката е направена от мачтовата камера Mastcam, която е съединила над сто отделни изображения, което дава доста широка представа за околността на Западния хълм на Червената планета. 

 

Блогърът пише, че на снимката може да се забележи нещо много интересно, а именно фигура на хуманоид, който очевидно следи работата на земния роувър. 

Според виртуалния археолог, това очевидно е разумно същество с бледо лице и вълнисти коси. То, както се вижда, носи очила, и явно разглежда Curiosity, наблюдава работата му.  

 

Уфологът предлага на всеки да си свали снимката (photojournal.jpl.nasa.gov/archive/PIA23971_hires.png) и сам да се убеди в неговите твърдения. 

Блогърът напомня, че марсоходите на НАСА периодично успяват да заснемат хуманоиди на Марс, както и следи от тяхното съществуване. 

Освен това, веднъж роувърът Curiosity успя да заснеме с обектива си сянка, която бе хвърлена до него от хуманоид в скафандър.  

 

Естествено, всичките тези находки може да бъдат приписани на парейдолическата илюзия. Но има и друга теория, на независимите изследовател, според която НАСА въобще не е изпращала нито един марсоход на Червената планета. Апаратите всъщност се движат из пустинна местност на канадския остров Девон. Там пейзажът много прилича на марсианския.  

Така, според конспиролозите, служителите на НАСА сами периодично подхвърлят на виртуалните археолози по някоя друга удивителна находка. 

Превод и редакция: БЛИЦ