Невероятна бананова палма е забелязана от бдителен бургазлия по време на разходка вчера. Тя е заснета заради впечатляващия размер и брой на плодовете, пише "Флагман".

Стефан Минчев се разхождал по ул. "Гурко", където в района на №56 е бил впечатлен от няколко бананови растения, виреещи на открито.

По снимките си личи, че те са от вида Musa basjoo. Палмата има и завързали бананчета, които даже са напът да узреят до дни.
 

"Виждал съм и друг път палми из Бургас, посадени самосиндикално от хората. Но днес за пръв път ми направи впечатление, че не само цъфтят, а и връзват", посочва любознателният бургазлия.

Musa basjoo е известен като най-студоустойчивият вид банан. За разлика от останалите палми банани, листата му издържат на студ и се повреждат при температури под -2°С,  В Бургас климатът е определян от учените през миналия век като умерено континентален, с ясно изразени четири годишни времена.

От около 10-15 години насам обаче картината коренно се променя и очевидно вече сме в субтропичния пояс. Сравнително високите температури през зимата, влагата и горещината тази пролет спомагат да имаме зреещи банани по улиците.

Само за едно лято Musa basjoo достига между 3 и 5 метра височина, като образува много стъбла, огромни листа и изглежда като цяла бананова горичка, както вече се вижда тук.

На подобна гледка бургазлията се е натъкнал и в жк "Лазур", пред блок 7.

Мястото е на завет пред бл. 7 в жк "Лазур", пък и зима през последните години почти няма