Тежък аромат на скъп парфюм, смесен с цигарен дим, изпълва въздуха. В коридорите с луксозен интериор се чува закачлив смях и изстрели на тапи от шампанско, пише Труд бг.

Така минават вечерите през 60-те години на миналия век в елитен публичен дом в Париж, ръководен от екстравагантната мадам Клод. Клиенти на заведението са известни политици, художници и милионери.

Те знаят, че сексуалните им страсти ще останат зад затворената врата, защото домакинята умее да пази тайни.

Това се случва през 1960-те. Проститутки от най-висок клас се събират в ексклузивен парижки публичен дом, разположен в един от най-скъпите квартали на града.

Тук цари атмосфера на лукс и релакс, защото клиентите на елитните компаньонки са графове, херцози и дори крале. Някои момичета имат късмет и се омъжват за своите редовни клиенти.

Но красивата картина крие и тъмна страна. Реалния живот на жриците на любовта не е толкова розов, колкото изглежда. Само домакинята, мадам Клод, знае какво се крие зад помпозния шик на заведението.

От Библията до бордея

Мадам Клод се интересувала основно от парите.

Мадам Клод (истинско име Фернанда Грудет) е родена през 1923 година. Тя твърди, че произхожда от аристократично семейство, но миналото й остава загадка. В своите мемоари, написани през 1974 г., светската лъвица споменава, че по време на Втората световна война е изпратена в концентрационния лагер Равенсбрюк. В следвоенните години Фернанда започва да продава Библии във френската столица.

Много критици смятат, че всъщност мадам Клод е родена в обикновено семейство, а баща й притежава малка закусвалня на местната гара. Слуховете разказват, че на младини се забърква в криминални деяния и се мести в Париж през 50-те години, за да се занимава с проституция, но не и с продажбата на Библии.

500 работнички

В разцвета на кариерата на мадам Клод, през 60-те и 70-те години, за нея работят около петстотин момичета. Наричат ги „клодетки“, по името на тяхната сводница. Всички момичета са красиви, високи, стройни. Те знаят как да се държат в светското общество, умеят да поддържат разговор и владеят английски.

Мадам Клод внимателно подхожда към избора на своите "гълъбчета". Тя внимателно проверява зъбите, косата и очите им. След това собственичката на бордея принуждава кандидатките да се съблекат, за да види реакциите им. Ако е необходимо, сводницата плаща на момичетата за пластични операции.

Най-елитните проститутки печелят до 10 000 долара на ден. Много от тях се омъжват за редовните си клиенти или са ухажвани от богати и аристократични личности. Някои момичета успяват да изградят успешна кариера в Холивуд или в модния бизнес.

Скици върху голите тела

Бордеят на мадам Клод привлича вниманието на най-богатите и влиятелни мъже в света. Сред тях има президенти, лордове и актьори. Казват, че дори Джон Ф. Кенеди е посетил елитното заведение. Милиардерът Аристотел Онасис също прекарва не скучни вечери в обществото на "клодетките“. Той идва в публичния дом с любовницата си, оперната певица Мария Калас. Мадам Клод разказва в мемоарите си, че сексуалните предпочитания на двойката са толкова нетипични, че дори я карат да се изчервява.

Милиардерът Аристотел Онасис и любовницата му Мария Калас били сред редовните клиенти на бордея.

Сред посетителите на институцията са актьорите Марлон Брандо и Рекс Харисън, а художникът Марк Шагал рисува своите скици върху голите тела на момичета. Но чакано е обаждането от личният секретар на шаха на Иран (не се споменава името му). Момичетата се избиват да отидат в Иран, от където се връщат покрити с диаманти, разказва мадам Клод в своите мемоари. Уговорките за срещи, елитната сводница организира предимно по телефона.

Хората с охота плащат за секс и храна

Въпреки факта, че мадам Клод работи в секс индустрията, самата тя не е особено запленена от мъжете. Интересува се повече от парите, отколкото от любовниците. Господарката на публичния дом е силно влиятелна и има сериозни връзки, но не създава близки приятелства.

Светската лъвица живее луксозно, но има и сериозни дългове. Полицията я преследва за неплащане на 4,9 милиона паунда данъци. Затова мадам Клод е принудена да избяга в САЩ. Установява се в Лос Анджелис и отваря магазин за сладкарски изделия, но продажбата на сладкиши не е в кръвта й. През 1986 г. собственичката на легендарния публичен дом се завръща във Франция и лежи четири месеца зад решетките, където разполага с личен фризьор.

Мадам Клод прекарва последните години от живота си в южната част на Франция, наслаждавайки се на тишина и спокойствие. Тя умира през 2015 г. на 92-годишна възраст. Несъмнено екстравагантната сводница отнася повечето от скандалните тайни на своите клиенти със себе си в гроба.