Агнешкото шкембе се слави като най-финото от обичайните за ядене животински стомаси и затова простотата при приготвянето му е добър начин да се разкрият качествата му.
Необходими продукти за 4 порции

1 кг. агнешко шкембе
1 дафинов лист
1 глава лук, срязана на четири
4 с. л. пречистено масло
1 с. л. червен пипер
1 скилидка чесън, пресована
3 с. л. магданоз, нарязан
150 гр. настърган кашкавал, по желание
 сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Шкембето се измива добре, отстраняват се парчетата лой, ако ги има, и се залива със студена вода. Щом заври, огънят се намалява и отделящата се пяна се отстранява непрекъснато. Когато престане да се пени, се добавят 1 с. л. морска сол, дафиновият лист и лукът и се оставя да ври на тих огън, докато омекне. Охлажда се и се нарязва на ивици.

2. Маслото се загрява и в него се слага червеният пипер, разбърква се и веднага се добавят парчетата шкембе. Разбъркват се 3-4 мин. на умерен огън. Прибавят се чесънът и магданозът. Сипва се в съд за печене, поръсва се с кашкавала и се запича във фурна, загрята на 200° С, докато леко се зачерви.