Семейство от уелското село Ню Брайтън, Флинчър, е открило на плаж огромен куп странни създания, наричани морски "патета" (Goosenecked Barnacles) - най-скъпите морски деликатеси, съобщава Liverpool Echo.

Мартин Грийн заедно със семейството си е бил на почивка близо до град Карнарвон. Докато се разхождали по плажа, съпругата му Джема забелязала голям дънер, изплувал на плажа, за който се придържали хиляди създания с пипала. Грийн е заявил, че никога досега не е виждал подобно нещо.

„Когато се разхождахме по плажа, Джема ни извика и каза:„ Върнете се и вижте това “. Ние погледнахме и те приличаха на извънземни от друг свят ”, казва Грийн.Когато семейството се прибрало вкъщи, синът на Грийн Даниел се опитал да намери в интернет информация за създанията. Оказало се, че това са рядък вид морски създания, който се смятат за деликатес. Те са особено ценени в Португалия и Испания, където са известни като „персебес“.„Оказва се, че това е едно от най-скъпите морски създания, които можете да си купите. Те струват по 25 паунда всяко, а на дървото имаше около две хиляди “, казал е Грийн. По този начин общата стойност на находката може да достигне 50 хиляди паунда. Той е заявил, че не иска да разкрие точното местоположение на находката, за да не бъдат унищожени от любителите на печалбата.

В Североизточна Испания рибарите рискуват живота си, за да съберат тези същества. Поради цената си, морските "патета" са станали обект на интерес на престъпниците.

Превод и редакция: БЛИЦ