LG прави нов опит да се върне сред топ компаниите на пазара на смартфони. Тя представи своя нов флагман - модела G6, за който смята, че е доста по-добър от iPhone и ще може да победи дори новия му модел, който се очаква по-късно тази година.

На външен вид G6 има известни прилики с iPhone. Ръбовете на корпуса, гърбът на телефона и разположението на говорителите е доста сходно с това на смартфона на Apple. Има и някои съществени разлики, повечето от които са под обвивката.

Въпреки че на размери осезаемо по-малък от iPhone 7 Plus, който има 5.5-инчов дисплей, LG G6 има 5.7-инчов панел. Това е постигнато с много по-тънки рамки около екрана. G6 прави доста промени спрямо своя предшественик, който искаше да привлече вниманието със сменяеми модули. Новият модел обаче се насочва към изпитаните неща.

Корпусът е метален и водоустойчив. Може да издържа и на прах и леки удари. Освен това 5.7-инчовият дисплей е с пропорция 18:9 спрямо стандартната 16:9. Според LG това ще даде повече пространство и е по-приятно за гледане на филми и играене на игри. Проблемът тук е, че не всички приложения и игри поддържат пропорцията и може да не се изобразяват коректно. Постепенно броят на съвместимите приложения и игри ще се увеличава.

Друга новост е, че G6 е първият телефон, който поддържа технологията Dolby Vision HDR. Според компанията чрез тази технология качеството на изображенията доближава максималното, което човешкото око може да види. Това означава по-ярки и красиви цветове, по-добър контраст. Според Dolby технологията ще намали с около 15% консумацията на енергия. Освен това ще намали и мобилния трафик, защото се нуждае от по-малко данни без това да нарушава качеството. И тук обаче трябва да има съдържание, което да е съвместимо с технологията. LG казва, че още с пускането на телефона има 85 филма и 100 часа телевизионни предавания, които са съвместими и предстои добавянето на още.

Телефонът има двойна камера на гърба, като едната е с широкоъгълен обектив. Всяка камера има 13МР сензор, могат да снимат 4K видео. На предния панел има 5МР камера с широкоъгълен обектив. Камерите имат по няколко режима на снимане, като могат да правят снимки с най-различни пропорции и дори да правят снимки на едната половина на екрана докато ги разглеждат, обработват и споделят чрез другата половина на дипплея.

G6 има процесор Qualcomm Snapdragon 821, използва 4GB RAM и батерия с капацитет 3300mAh. Операционната система е Adnroid 7.0 Nougat, като към нея е добавен и собственият интерфейс на LG. Продажбите на устройството започват в Южна Корея още след няколко дни. LG все още не е обявила кога телефонът ще се появи и на останалите пазари.