Учени от университета в Мисури са открили тревожна за всички вегани и вегетарианци информация. Може да се окаже, че растенията "чуват" докато ги ядем.

Проучване, проведено от доктор Епъл и професор Кокрофт върху растение, подобно на зелето е установило, че то реагира на звуци от късане на листа. 

"Предишно проучване се занимаваше с това как растенията реагират на акустичната енергия. Но за първи път изследваме как растенията реагират на шум, който идва от биологичен вид като техния. Установихме, че "вибрациите от хранене" променят метаболизма на клетките и те започват да произвеждат защитни химикали като при нападение от гъсеници", казва доктор Епъл. 

Проучването може да се окаже полезно за земеделието, като учените смятат, че има нужда от по-задълбочено изследване, за да се изясни, дали това е "чуване" в истинския смисъл на думата, или растенията имат механизми за самозащита, които се включват от определени вибрации, като например тези на крила на насекоми и други вредители.