Екатерина Тихонова – по-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин, даде първото си телевизионно интервю, посветено на научни изследвания, за държавна руска телевизия, предадоха световните агенции.

В началото на декември Тихонова се появи за кратко в централната вечерна емисия новини и говори за напредъка на технологиите, насочен към контрола на електрическите импулси в мозъка. Тя бе представена като заместник-директор на Института за математически изследвания на комплексни системи в Московския държавен университет и директор на изследователската компания „Инопрактика“.

„Много е важно един невроцентър да се гради на синергията на тези технологии и реалното търсене от страна на икономиката“, каза тя.

Кратката поява на Тихонова е единствената, според руската система за мониторинг „Медиялогия“, с изключение на малкия либерален телевизионен канал „Дожд".

През 2015 г. в няколко западни медии се появи информация, че именно Екатерина Тихонова, чието име се появява и като Катерина, е дъщеря на руския президент Владимир Путин. През 2018 г. щатската хазна идентифицира Тихонова като дъщеря на Путин. Досега Кремъл не е потвърждавал официално тези твърдения. През 2015 г. на официално запитване, дали Тихонова е дъщеря не Путин, отговор не бе получен.

Катерина Тихонова носи името на баба си по майчина линия. Тя е родена през 1986 г. в Дрезден. Следвала е Японистика и Ориенталистика в Санкт Петербург. Смята се, обаче, че тази информация не е вярна и служи за отклоняване на вниманието от дъщерята на руския президент.

Личният живот на Путин е нещо като държавна тайна. Това, че изобщо бе коментиран разводът на Путин майката на Екатерина – Людмила, бе изключително необичаен ход от страна на президента.

През 2014 г. Тихонова се омъжва за Кирил Шаламов – син на приятеля на Путин – Николай Шаламов. През 2017 г. двойката се разделя, а с това приключи и кариерата на Кирил Шаламов като икономически съветник в Кремъл.