Популярният онлайн магазин Shein продава ислямски молитвени килими, представяйки ги като предмети за декорация, което предизвика бурни реакции в мрежата. Това се съобщава от Metro.

Продуктът беше поставен на сайта с надпис "Гръцки килим с пискюли." Публикацията предизвика негативна реакция у купувачите, тъй като джамията в мюсюлманското светилище Кааба, разположено в Мека, което е най-важното място за последователите на исляма, беше изобразена на голям брой от моделите килими.

Според публикацията една от описаните стоки била забелязана от студентката по журналистика Хадиджа Ризви, която публикува скрийншот от сайта в Instagram.

„Изумена съм. Аз съм ядосана. Shein печелят от мюсюлмански молитвени килими (саджад), като ги продава като „декоративни килими“, за да могат хората да ги използват небрежно вкъщи. Това е обидно за вярващите“, написа тя. Публикацията й стана вирусна и се разпространи в медиите.

След като получи много оплаквания от клиенти, компанията се извини публично в своя акаунт в Instagram: „Много съжаляваме! Като глобална марка, ние обещаваме да изследваме различни култури, религии и традиции, за да покажем уважение към представителите на различните общности. Извиняваме се на всички, които сме обидили и се надяваме, че отново можем да спечелим вашето доверие.“

Превод: БЛИЦ