Мисията "Аполо 11" на NASA е можела да завърши с гибел на целия живот на Земята. От NASA са поели много голям риск при изпращането на астронавтите на Луната, съобщават световните издания.

Когато хората за първи път започнали да говорят за изпращане на хора в космоса, мнозина се страхували, че може да се получи заразяване.

Освен това имало опасения, че астронавтите, връщащи се обратно на Земята, могат да донесат със себе си някои опасни вируси или микроорганизми, които биха причинили гибелта на всичко, което е живо на нашата планета.

В същото време вероятността от подобно развитие на събитията е била минимална, тъй като никой не вярвал, че на Луната може да съществува живот.

Астрономът Карл Сейгън в доклад, изготвен през 1969 г., е предупредил, че астронавтите трябва да се придържат стриктно към карантинните мерки, след като се върнат на Земята. В противен случай мисията "Аполо 11" може сериозно да навреди на хората и на планетата.

От NASA са започнали да нервничат след подобни изявления и въпреки всичко те са организирали някои карантинни мерки.

На космическия кораб е инсталирана специална карантинна инсталация, която е трябвало да прибере астронавтите след кацането им в Тихия океан. Освен това те трябвало да бъдат в самоизолация в продължение на три седмици след завръщането си от Луната.

Превод и редакция: БЛИЦ