Има много истории за загадъчно изчезнали хора. Някои от тях (щастливците) успяват да се върнат "оттам", но не са малко и онези, които дори и след години на търсене не са намерени. 


При това някои от изчезналите хора оставят все пак някакви следи, а други - нищо. 

12-годишният американец Джаред Негрете изчезва през юли 1991 година. Минават почти 29 години, тази тайна така и не е разбулена. 

Джаред заедно с приятели (около 15 души) тръгва в съдбовния ден да покорява връх в национален парк, който се намира близо до град Сан Бернандино (Южна Калифорния). Нищо не предвещава трагедията, поход като поход, още повече е лято. 

В един момент обаче Негрете изостава от приятелите си - това се случва на около 400 метра от върха. Водачът на бойскаутите, по-възрастно момче, забелязвайки това, се връща за Джаред, но... от него няма и следа на пътеката. 

Участниците в похода се опитват да намерят приятеля със собствени сили, но те са безполезни. Тогава командирът търси помощ от спасителите.  

 

Две седмици почти три хиляди професионални спасители и доброволци търсят изчезналото момче, претърсвайки 50 квадратни мили, както се казва, едва ли не с лупа. 

В края на краищата, открити са следи от маратонките на Джаред, а след това и негов фотоапарат с 12 снимки. Това е всичко, което е намерено от момчето.  

Забележителна е една от снимките (останалите са просто красиви пейзажи). Въпросната снимка е последна и на нея е запечатан самият Джаред. 

Снимката е направена вече през нощта с помощта на светкавица, днес тя може да бъде наречена слефи, защото Джаред поради някаква неизвестна причина се е снимал сам. 

При това някак си неумело - вижда се само част от лицето му. 

Трудно е да си представим, че останал сам в планините, през нощта Джаред просто се е лигавил, правейки си селфита. 

Той е искал да каже нещо или да каже нещо с тази снимка, убедени са изследователите. Но какво, си остава тайна, защото освен лицето му на снимката не се вижда нищо друго.  

 

Момчето или поне неговите останки така и не са намерени. Има няколко версии за случилото се: 

  • Джаред е паднал от скала, но защо не е останала никаква следа от тази трагедия;
  • той е бил завлечен от диви зверове, да кажем мечка или пума, но ловците казват, че това е малко вероятно през летния период;
  • момчето е отвлечено от извънземни, или просто е "пропаднало" в друго измерение.

Но дори и най-фантастичните теории повдигат редица въпроси. Например, защо Джаред изведнъж е изостанал и дори се е отклонил от пътеката. Защо той не е бил намерен от спасителите още в същия ден? Те, между другото, са претърсвали района дори и през нощта. 

Защо на снимката момчето е без очилата си, които той никога не е свалял? Ако Негрете "е пропаднал" в друго измерение, как и защо в нашия свят се е върнал неговия фотоапарат, защото той е бил намерен в местност, която според спасителите е била претърсвана едва ли не милиметър по милиметър още в първия ден на изчезването.  

Отговори няма, естествено, няма и да има. А може би това момче, което днес би било на около 40 години, е живо, само дето се намира в друга реалност? 

Превод и редакция: БЛИЦ