В началото на юни в профила на mafishguy в TikTok бе публикуван видеоклип, който е станал изключително популярен. Рибарят от Съединените щати е уловил скат и е решил да заснеме реакцията му, докато го гъделичкал.

Видеото се е получило много симпатично: скатът се свива като дете и се усмихва, сякаш се смее. За няколко седмици - повече от сто милиона гледания.

Но малко по-късно потребителите на социалните мрежи научиха какъв кошмар се крие зад вирусното видео. Оказва се, че точно в този момент, който рибарят заснема на видео, скатът се задушава, защото просто не може да диша въздух. А гъделичкането на американеца само влошава положението му. Така че усмивката на животното не е нищо повече от предсмъртна конвулсия.
 
@mafishguy

Nothing to see here....just #tickling a #fish and making him #laugh

♬ original sound - Fishing Guy
"Скатът във видеото очевидно се задушава. Научната литература по този въпрос е недвусмислена. Подобно на всички риби, скатовете са способни да усещат болка", казва Бен Уилямсън, представител на Световното дружество за защита на животните.

Между другото, хората често приписват на животните човешки характеристики, на които те просто не са способни. За това си има дори име - антропоморфизация, пише "Мирър".

Съдейки по новите коментари под видеото на mafishguy, потребителите на социалните мрежи вече са успели да разберат, че на записа няма нищо мило и го критикуват за действията му. 

Превод и редакция: БЛИЦ