В продължение на векове, патладжанът се е отглеждал като декоративно растение и не е използван в кулинарията. Поради принадлежността му към семейство "картофови", навремето са го смятали за отровен. 

Плодовете представляват големи висящи тъмносини или пурпурни до бели и зелени. Когато европейците за пръв път се докосват до патладжана, му дават наименованието "луда ябълка", съобщава Sofia24.bg.

Това се случва в Италия, където заради народните поверия се смята, че голямата консумация на този зеленчук, може да доведе до лудост. В Индия го наричат "Кралят на зеленчуците". Източните народи смятат, че  зеленчук на дълголетието". В България много често наричаме патладжаните син домат. 

Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност патладжанът е плод. Има високо съдържание на вода, без холестерол и 0.2 г мазнини на 100 г, източник на витамини С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина, калий и манган.

Патладжаните подпомагат храносмилането. Полезни са много, защото помагат на костите да бъдат здрави, защото са богати на калий, калций и витамин К. Зеленчукът има и високо съдържание на фенолни съединения и силициев диоксид, които укрепват костната система и намаляват признаците на остеопороза.Силицият намалява възпалението в ставите и помага за облекчаване на симптомите на артрит.

Патладжанът е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода и фибри, затова е много подходящ за хора, които искат да отслабнат. Фибрите пък помагат да се намали лошия холестерол и триглицеридите, които са рискови фактори за развитие на инфаркт и инсулт.

Те се съдържат мощни антиоксиданти, както и различни съединения, борещи се с рака. Патладжанът изобилства от биофлавоноиди, които са чудесни за понижаване на кръвното налягане. Патладжаните са добър източник и на фолиева киселина.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук