Добра новина! Изследователи от Лайпциг са успели да спрат разпространението на коронавирус с евтини смучещи таблетки за болка на гърлото.


Досега експертите са успели да потвърдят успеха само в лаборатория. Клиничното изпитване, което е задължително в такива случаи, все още не е приключило.

Институтът по клетъчна терапия и имунология Fraunhofer съвместно с производителя от Долна Саксония Dr. Пандалис тества ефектите на екстракта от цистус върху клетките на SARS-CoV-2, който се използва за направата на хапчета за възпалено гърло. 

Те могат да бъдат закупени във всяка аптека в Германия.„В нашата лаборатория с високо ниво на безопасност тествахме дали екстрактът от цистус влияе върху вирусната и клетъчната репликация. Забелязахме, че растежът е спаднал значително", каза пред bild.de, цитиран от glas.bg., д-р Себастиан Улберт (49), вирусолог и ръководител на имунология и ваксинални технологии в Института Фраунхофер.

Това означава: хапчетата за възпалено гърло забавят коронавируса. Вирусологът обаче казва: „Това все още не е доказателство за медицинска ефективност при хората. Този въпрос трябва да бъде проучен по-добре."

В момента институтът „Фраунхофер“ в Лайпциг провежда няколко теста: „Има редица търговски компании, които тестват своите продукти в нашата лаборатория“, казва Улберт.

Цистусът (наричан още памуклийка, лавдан или скална роза) е лечебно растение от Средиземно море, за което се твърди, че помага при кожни проблеми или възпаления в устата. Ето защо екстрактът му се съдържа в таблетки за смучене в гърлото, хранителни добавки, чайове и таблетки за смучене от различни производители. За закупуването им не се изисква рецепта.