Частната компания "Спейс Екс" се готви с да изстреля ракетата "Фалкон хеви", която при успех ще стане най-мощната функционираща ракета в света и може да бъде използвана за мисии до Луната и евентуално до Марс. Това съобщиха световните информационни агенции. 

Собственикът на компанията Илон Мъск избра малко по-особен полезен товар за първия полет на "Фалкон хеви" - червен автомобил "Тесла", зад чийто волан е инсталиран манекен в скафандър, разработен от компанията. Ако всичко върви по план, автомобилът ще се движи милиарди години в Космоса. 

"Допада ми идеята за кола, която се движи безкрайно в Космоса и може да бъде открита от извънземни след милиони години", заяви неотдавна Мъск. 


Ако ракетата бъде изстреляна успешно и отнесе полезния си товар в Космоса, това ще е голям пробив. "Фалкон хеви" е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". "Фалкон хеви" ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния Космос.

Тя обаче е минала само наземни тестове, свързани със задействане на двигателите й. "Ще бъдем в Космоса за милиарди години, ако ракетата не експлодира по време на полета", отбеляза Мъск в Twitter.

"Фалкон хеви" е дълга 70 метра и широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона. Както при ракетите "Фалкон 9", компанията си е поставила за цел всяка от първите три степени на новата ракета да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. "Спейс Екс" увери, че "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 хеви", при това за една трета по-малки разходи. 

По-мощна от "Фалкон хеви" е единствено ракетата на НАСА "Сатурн 5", с която астронавти се отправиха към Луната в рамките на мисиите "Аполо" през 60-те и 70-те години на миналия век. "Фалкон хеви" ще може да изведе до 63,8 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, т.е. три пъти по-голям товар в сравнение с "Фалкон 9". 

"Фалкон хеви" освен това ще даде възможност на НАСА да изпраща хора в Космоса, без да ползва руски ракети "Союз" за целта. Източник: Нова телевизия