Археолози откриха уникално селище от различни епохи по трасето на газопровода „Турски поток – Северозапад”. Землището на село Расово е един от общо трите обекта, които се проучват.

Открито е праисторическо жилище от късната бронзова епоха, тоест то е над 3000 години, обясни д-р Андрей Аладжов от Националния институт към БАН.

„Интересното е, че глинената стена е паднала върху инвентара на жилището и го намираме на място, както е стояло преди 3000 години”, допълни той. По думите му най-многобройни са откритите керамични съдове. „Това са съдове от култура, наречена „Орсоя-Балей”, и датират от 1200 г. пр. Хр.”, посочи д-р Аладжов, информира bTV.

„За съжаление, това е единственото цялостно жилище, което сме открили, тъй като дълго време земята е била подложена на селскостопанска обработка в голяма дълбочина и повечето структури от жилищата са унищожени”, отбеляза той. Аладжов показа и съоръжение, в което се застъпват различни епохи и няколко находки от него.

Става дума за мъжки пръстен от късната бронзова епоха, две фибули от римския период – безопасните игли на древността, с които са закопчавани наметките, републиканска монета, както и обеца от средновековния период.