Ние, представителите на бялата раса, смятаме, че всичките японци или китайци, или негри - са на практика едно лице, и силно се учудваме, че те на свой ред ни възприемат точно по същия начин. Но защо това се случва. Това неправилно възприятие пречи на междурасовите взаимоотношения, водейки до стереотипи и дискриминация, при това често с реални негативни последствия (при залавянето на престъпник, например). 

Какво са показали изследванията по въпроса за расовата идентификация  

Наскоро екип от изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсдейл под ръководството на Брент Хъгис си поставиха задачата да намерят отговор на този въпрос, защото причината за това расово възприятие продължава да е неразбираема и до ден днешен. 

Американските учени са събрали екип от бели хора и са проверили с помощта на съвременни лабораторни прибори, как реагира мозъкът на човек на лице на родна или неродна раса. Оказва се, че в зрителната кора на мозъка активността на невроните рязко се увеличава при появата на ново лице на бял човек, а на лице от друга раса мозъкът ни реагира някак си пасивно. Например, при промяната на лицата на негрите невроните на мозъка на белия човек на практика не се възбуждат, сякаш той гледа едно и също лице на афроамериканец. 

Групата изследователи на Брент Хъгис така и не успяла да достигне до истинските причини за поведението на мозъка, тоест защо природата е създала толкова странен механизъм, когато представителите на една раса възприемат представителите на друга раса като едно цяло, макар и в рамките на своята раса човек да може да улови дори и най-малките различния между близнаци. 

Единственото, до което стигнали американските учени, било: човек с помощта на определени тренировки и мотивация може да бъде накаран да се отнася по друг начин с представителите на другите раси, тоест да се активизират за целта невроните на зрителната кора на мозъка.  

А може ли да са виновни за това извънземните? 

Ясно е, че за повечето хора това не е необходимо, а малкото, които правят семейни двойки от различни раси, например, бели и негри, сами след известно време се адаптират към този проблем, отчитайки с учудване, че започват лесно да различават лицата на другата раса. Но загадката така си и остава: защо природата е създала този защитен механизъм? 

Може би, това е свързано с формирането на човешкия разум, който в течение на хилядолетия не се е сблъсквал с представителите на други раси, а следователно не е изпитвал потребността от подобна идентификация на лицата, които въобще не приличат на привичните му? Но ако се допусне, че в генома на човека са се намесили извънземни, то може да се говори просто за грешка на техния генетичен експеримент. 

Превод и редакция: БЛИЦ