Можете да си изсушите чубрица сами и да се радвате на вкусна и ароматна подправка дълги месеци. За да имате перфектната сушена чубрица, трябва да извадите с корените чубрицата, когато е настъпил периодът за бране.

Има различни начини за сушене на чубрица. Когато се суши чубрицата, се изпарява излишната влага от растенията, а биологично активните вещества се запазват.

Съвети за сушене на чубрица

Чубрицата не трябва да се суши на пряка слънчева светлина, защото така много от полезните вещества в нея могат да бъдат унищожени. Правилно изсушената чубрица не променя аромата и цвета си.

Най-добре е да закачите клонките чубрица на въже, като вържете около корените всяко растение. Растенията трябва да висят с цветовете надолу. Така чубрицата се суши равномерно и след това остава само да хванете изсушеното растение и да свалите с пръсти листенцата и цветовете, които са изсушени.

Можете да сушите чубрица и между вестници през зимата. За тази цел са подходящи гардероби и шкафове. Отгоре слагате вестник, разпределяте равномерно чубрицата и покривате с вестник, за да не се праши. Веднъж на 2 дни обръщате чубрицата. Когато се суши по този начин, чубрицата може да е накъсана на малки клончета.

Можете да изсушите чубрица и върху дървена решетка, върху която сте опънали марля. Отгоре се покрива с вестник и всеки ден се обръщат растенията, които се сушат.

Сушената чубрица се съхранява до 2 години, като не губи аромата си. Ако сте изсушили чубрицата на цели корени, стривайте я на прах само когато ви се наложи да я използвате директно за приготвянето на ястия. Дори може да използвате целия корен, като го потопите в ястието или супата - така ще получите силен аромат.

Ако сте стрили чубрицата, я съхранявайте в плътни хартиени пакети или херметично затварящи се буркани от тъмно стъкло. Кутиите от дърво или от картон също са подходящи. Пластмасовите съдове не са подходящи за съхранение на сушена чубрица, пише Актуално ком.