Преди около 7000 г., в южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и Ефрат се заселил загадъчен народ – шумерите. Археологическите разкопки и анализа на шумерската писменост до днес изненадват учените, които откриват нови свидетелства за знанията и нивото на напредък на древните шумери.

Други учени откриват свидетелства, че шумерите са били посещавани от представители на извънземна раса, които наричат Анунаки, и които са помогнали на шумерите цивилизация, която е била уникална за онези времена.

Шумерската цивилизация е най-древната на нашата планета, възникнала през четвърто хилядолетие преди новата ера.

Тя внесла съществен принос в развитието на човечеството, но ние и досега не знаем откъде са се появили шумерите, но са запазени много писмени сведения, които учените са успели да разшифроват.

Шумерите отбелязали значителен напредък във всички области, от технологията до изкуството, от правото до литературата.

Те имали добре развита търговия и икономика.

Притежавали своя бройна система. Вместо днешната десетична бройна система, те са съставили математическа система, която се основава на числото 60. 

Медицинските познания на шумерите също били големи.

От глинените плочки и моделите, изобразяващи органи, разбираме, че шумерските лекари са се обучавали и са били добре запознати с различни видове лечение, терапии и оперативни интервенции. От находките на скелетите става ясно, че те са извършвали и мозъчни операции.

Шумерите са прилагали принципа на златното сечение, знаели са числата на Фибоначи, притежавали са знания на съвременно ниво по химия, фитотерапия и астрономия. Точността на техните астрономически изчисления е потвърдена от открития и компютърни изчисления, извършени в наши дни.

На основата на наблюденията си шумерите смятали, че Слънчевата система се е състояла от дванадесет планети, броейки Слънцето и Луната.

Източник: Thinkstockphotos

Тяхната 12-а планета, спомената като Нибиру в някои източници, е  известна още като Планета X, чието съществуване много учени приеха като факт.

Невероятно, но е факт, че на шумерските астрономически карти, присъстват всички планети от нашата слънчева изобразени в правилни пропорции и отстояния. 

Кои са Анунаките и каква е ролята им за развитието на шумерите?

Според някои теории, базиращи се на направените археологически открития и писмените летописи от времето на шумерската цивилизация, Анунаките са пришълци от космоса, които преди стотици хиляди години за пръв път посетили земята с цел да добиват ценни метали.


Източник: Vesti.bg.