Най-известната салата чукна един век
Не са много класическите ястия, които могат да претендират за конкретен рожден ден
Не са много класическите ястия, които могат да претендират за конкретен рожден ден. Но салатата „Цезар“ е създадена за първи път на 4 юли 1924 г. в Тихуана, Мексико.
По случай 100-ия ѝ рожден ден в Съединените щати се консумират безброй версии на салата „Цезар“. Те се приготвят на масата в изискани ресторанти, на щандовете на веригите за бързо хранене и се сервират в McDonald's с пилешки котлети и чери домати.
Главният готвач Натаниел Зимет държи да използва бокерони в салатите „Цезар“ на скара в своя ресторант Boucherie в Ню Орлиънс. Той казва, че маринованите бели испански аншоа са много по-добри от солените. Той добавя, че ромейските копия са устойчиви на повяхване на пламъка, пише БГНЕС.
„Сякаш се запазва хрупкавостта им“, казва той, тъй като яркозелените листа се извиват и потъмняват по време на бързото запържване. Той подрежда салатата в чиния, полива я с дресинг (лимон, чесън, уорчестър и табаско), след което щедро разпръсква едри крутони с босилек и крехки пармезанови стърготини отгоре.
„Студено ли е? Не. Горещо ли е? Не. Сготвено ли е? Не. Обгоряло ли е? Абсолютно.“
Не са много класическите ястия, които могат да претендират за конкретен рожден ден. Но салатата „Цезар“ е създадена за първи път на 4 юли 1924 г. в Тихуана, Мексико.
Шокиращата истина за салатата „Цезар“ (ВИДЕО)
Тя не е мексиканска салата, казва Джефри Пилчър за NPR. Той е кулинарен историк, който изучава мексиканските хранителни практики.
„Това е италианска салата“, казва Пилчър. „Цезар Кардини, изобретателят на салатата, е италиански имигрант, а в Мексико е имало много италиански имигранти.“
През 1924 г. Тихуана, превърната в оживен граничен град от смесица от хора, включително мексиканци, китайци и северноамериканци, няма характерна местна кухня, казва Пилчър. По време на сухия режим туристите се стичат в спа центровете, бикоборствата и нощните клубове, където могат да се насладят на напълно законни коктейли.
Оригиналният ресторант на Кардини, намиращ се на Avenida Revolución в центъра на Тихуана, все още е отворен за работа. Оригиналната салата „Цезар“ остава в менюто.
С течение на годините ястието се е превърнало от това, което сега се нарича „класическа салата Цезар“, в това, което писателката Елън Къшинг нарича „безконтролна измама със салата Цезар“.
„През октомври - пише тя - списанието за храна Delicious публикува списък с рецепти за „Цезар“, който включваше варианти с бекон, кленов сироп и целина; аспержи, фава, пушена пъстърва и копър; и скариди тандури, прошуто, кейл чипс и бобени кълнове. Така нареченият „Цезар“ в Kitchen Mouse Cafe в Лос Анджелис включва „мариновани моркови, репички и семена от кориандър, чеснови крутони, хрупкави стриди, лимонов дресинг“.
Но Натаниел Зимет смята, че салатата „Цезар“ се е запазила именно заради тези свободи, а не въпреки тях. Шеф-готвачът на Boucherie смята, че салатата може да бъде витрина на иновациите, като в същото време остава вкоренена в находчивостта и творчеството на кухнята. Той казва, че това е салата за днешния ден. Може би дори за винаги.
Последвайте ни
0 Коментара: