Севернокорейският лидер Ким Чен Ун тежи около 140 килограма и спи малко, според оценка на изкуствения интелект. Това съобщава Ройтерс.

Информация за здравословното състояние на севернокорейския лидер беше публикувана от южнокорейския депутат Ю Сан Бьом, който е секретар на парламентарната комисия, която следи политическата ситуация в Северна Корея. 

Той се позова на доклад на разузнаването, за който информацията е събрана с помощта на невронни мрежи и изкуствен интелект.

Технологията помогна да се изчисли теглото на Ким Чен-ун и да се определят здравословните му проблеми.

"По време на публична реч на 16 май Ким Чен-ун изглеждаше уморен и имаше забележими тъмни кръгове под очите. Изкуственият интелект оцени теглото му на около 140-150 килограма", твърди Йо Санг Беом, народен представител от ПП "Гражданска сила".

Депутатът също така спомена, че Ким Чен Ун вероятно страда от сериозно нарушение на съня, тъй като според разузнаването тайните служби на КНДР през последните месеци са се заинтересували от най-новите медицински разработки в областта на борбата с безсънието.

Севернокорейските медии рядко пишат за здравословното състояние на държавния глава, но през март една от публикациите споменаха, че Ким Чен-ун често работи до пет сутринта и според него е свикнал да работи през нощта.

Южнокорейското разузнаване обмисля и възможността Ким Чен Ун да е развил зависимост към алкохола и никотина, с които се опитва да неутрализира невъзможността да заспи. 

А това от своя страна провокира появата на порочен кръг, който в дългосрочен план само ще задълбочи проблемите му със съня. Това предположение е направено на базата на данни за увеличения брой чужди цигари и напитки, които се внасят в страната.

Информацията за здравето на Ким Чен-ун се пази в най-строга тайна и не се разпространява нито в Северна Корея, нито извън нея. Ким Чен-ун наследи поста на ръководител на КНДР след баща си, който почина през 2011 г. от инфаркт. 

Той стана третият представител на семейната династия на владетелите на Северна Корея.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук