Този пилот на изтребител Су-22 на перуанските ВВС е преживял истински "Ден на независимостта" в реалния живот, когато е изстрелял шестдесет и четири 30-милиметрови снаряда по НЛО, за да го "унищожи", но те не оказали никакъв ефект върху НЛО.

Преди 40 години пилотът-изтребител Оскар Санта Мария Уерта се опитал да свали загадъчно НЛО, имащ формата на „крушка“, което все още е единственият документиран случай на военен самолет, стрелящ по НЛО.

Инцидентът се е случил рано сутринта на 11 април 1980 г., когато 23-годишният лейтенант от военновъздушните сили на Перу се подготвял за ежедневно учение с приблизително 1800 военнослужещи и цивилни във военновъздушната база Ла Хойя, на 1000 км южно от перуанската столица Лима.

Лейтенант Уерта, пилот с осемгодишен стаж, получил заповед да излети със своя изтребител „Су-22“, за да прихване странен сребрист обект, който бил забелязан близо до края на пистата.Обектът се намирал на разстояние от пет километра, висял във въздуха на височина около 600 метра от земята и не отговарял на никакви съобщения.

Този "балон" се е намирал в забранено въздушно пространство без разрешение, което представлявало "сериозно предизвикателство за националния суверенитет", пише вече пенсионираният полковник в книгата си "НЛО: Генерали, пилоти и държавни служители свидетелстват".

Полковник Уерта бил един от многото изследователи, бивши офицери и други хора, които са свидетелствали на голямо събитие за пресата в Националния пресклуб във Вашингтон през 2013 г., имащо за цел да накара правителството на САЩ да отвори своите файлове за срещи с НЛО.

След излитането полковник Уерта се издигнал на височина 2500 метра и достигнал НЛО. "Достигнах необходимото разстояние и изстрелях шестдесет и четири 30-милиметрови снаряда. Те създадоха конусообразна "стена от огън", която обикновено унищожаваше всичко по пътя си", пише той.

"Само един от тези снаряди би унищожил автомобил, но те не повлияха на обекта. Тогава си помислих, че обектът ще избухне и от него ще започне да изтича газ. Но нищо не се случи. Изглеждаше, че снарядите са погълнати от балона и той не получи никакви щети ".

След това обектът се втурва стремително в небето, отдалечавайки се от базата, принуждавайки полковник Уерта да увеличи скоростта на самолета и да започне преследване на разстояние 500 м зад него. Когато достигнали до град Камана, на 84 км от базата, обектът внезапно спрял, принуждавайки го да се отклони встрани.

Обръщайки се надясно и нагоре, полковник Уерта се опитал да заеме позиция за нов изстрел.

„Започнах да се приближавам към него, докато не попадна в полезрението ми“, пише той. "Фиксирах целта и бях готов за стрелба. Но точно в този момент обектът се издигна бързо, избягвайки атаката. Останах под него; той осуети атаката. "

Пилотът се е опитал да повтори същата маневра още два пъти и всеки път обектът се отдалечавал от него, излитайки няколко секунди преди да успее да стреля.

По това време обектът е бил на височина 14 000 метра над земята. Полковник Уерта решил да атакува обекта отгоре, за да не може да напусне зоната, но обектът го преследвал самия него на височина 19 200 метра, което значително надвишавало характеристиките на самолета му.

Когато оставало малко гориво, той осъзнал, че не може да продължи атаката и решил да се приближи по-близо до обекта, за да го разгледа по-добре. Едва когато бил на 100 метра, той разбрал какъв е обектът.

"Бях изумен, когато видях, че "балонът" изобщо не беше балон. Това беше обект с диаметър около 10 метра с блестящ купол в кремав цвят, който приличаше на крушка, пресечена наполовина", пише той."В долната част имаше по-широка сребърна кръгла основа, която приличаше на някакъв метал. Липсваха всички типични компоненти на самолета. Нямаше крила, реактивни двигатели, изпускателни тръби, прозорци, антени и т.н. Нямаше видима двигателна система".

"В този момент разбрах, че това не е шпионско устройство, а НЛО, нещо напълно непознато. Почти бях изчерпал горивото, така че не можех нито да атакувам, нито да маневрирам със самолета си, нито да извършвам високоскоростна маневра. Изведнъж бях обзет от страх. Мислех, че това е моят край. "

Полковник Уерта успява да достигне до летището с последните остатъци от горивото „движейки се на зигзаг, за да затрудня свалянето на самолета ми, като непрекъснато наблюдавах в огледалата за обратно виждане, надявайки се, че няма да ме последва“.

След приземяването обектът е останал на мястотото, където го е оставил, за още два часа, „той бе видим за всички в базата, отразяваше се в лъчите на слънцето“.

Полковник Уерта твърди, че обектът е забелязан от всички в базата, много от които е трябвало да докладват. Документ на Министерството на отбраната на САЩ от юни 1980 г., озаглавен "НЛО, забелязан в Перу", описва инцидента, но в него се посочва само, че обектът е с неизвестен произход.

Подобен инцидент се случил през 1976 г., когато генералът от иранските военновъздушни сили Парвиз Джафари се опитал да открие огън по НЛО, но установил, че оборудването му е неизправно. Както се оказало по-късно, оръжията му били в ред, но НЛО успяло да ги изключи.

„Оборудването ми беше механично и може би поради тази причина не можеше да бъде изключено, така че вместо това обектът трябваше да отскача в последния момент“, пише полковник Уерта.

"Аз съм в уникална позиция, поне за момента и доколкото знам се явявам единственият военен пилот в света, който е стрелял с оръжие и е поразил НЛО. Все още кожата ми натстръхва при мисълта за това."

Превод и редакция: БЛИЦ