Едно от най-старите клишета, с които се срещаме от училището е, че хората, които носят очила са, някак си по-умни от останалите, които не носят. И всички знаем, че това е смешно, неоправдано, но това, което не знаем, е че всъщност клишето е до голяма степен вярно, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.


Ново изследване хвърля светлина по проблема, след като установи много интересна генетична закономерност. Оказва се, че съществува връзка между нивата на когнитивната функция и носенето на очила или контактни лещи. Според статистиката, която отчита тази закономерност, е с цели 30% по-вероятно интелигентните хора да носят очила.

Периодичното гладуване води до диабет?

“Резултатите от нашето изследване, които дойдоха след най-мащабното в историята генетично проучване на връзката между гени и когнитивната функция при хората, недвусмислено показват, че съществуват множество генетичниразлики, които допринасят за унаследяването на различни мисловни умения”, обяснява генетичният статистик Гейл Дейвис от университета в Единбърг във Шотландия, Великобритания. Досега клишираните стереотипи за умните хора и очилата им се основаваха на полу-комичната хипотеза, че умните хора четат много повече и едва ли не задължително слагат очила. Но изследването показва, че връзката далеч не е толкова проста и се основава на съвсем различен механизъм. Но съществува.