Деликатният вкус на пъстървата се развива по неочакван и пленителен начин, когато се съчетае с искрящите италиански аромати на босилека и финокиото, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

2 пъстърви
 сол и шарен пипер на вкус
4 листа от пресен лук
за пестото:
1 връзка босилек
100 мл. зехтин Extra Virgin
½ ч. ч. запечени орехови ядки
50 гр. настъргано пармиджано
1малка скилидка чесън, пресована
⅓ ч. л. морска сол
за гарниране:
1 финокио
4 зелени аспержи
1 портокал, нарязан на филенца
1 с. л. червен лук, ситно нарязан
3 с. л. зехтин
2 с. л. естрагонов винен оцет
⅓ ч. л. морска сол
 
Начин на приготвяне

1.
Всички продукти за пестото се пасират заедно.

2. Листата от пресния лук се заливат с вряща вода, отцеждат се и се обливат със студена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят.

3. Рибата се филетира и всяко филе се почиства внимателно от костите. Леко се посолява и се поръсва с шарен пипер. Всяко филе се намазва с песто, завива се на стегнато руло, като се започне от по-дебелия край, и се връзва с перо от лук.

4. За гарнитурата финокиото се нарязва на много тънки резени. Аспержите се нарязват на дълги тънки ивици и се пускат във вряща подсолена вода за 2 мин., отцеждат се и се заливат със студена вода. Подсушават се.

5. За дресинга се смесват се зехтинът, морската сол, оцетът и лукът.

6. Рибата се слага във фурна, загрята на 180° С за 10 - 12 мин. или докато леко се зачерви.

7. Нарязаните зеленчуци се разпределят в чинии, поръсват се с дресинга и отгоре се слага по едно рулце от рибата.