Археолози от проекта Mount Zion се занимават с разкопките близо до стените на Стария град на Ерусалим. По информация на "Таймс оф Израел", специалистите са успели да намерят първото реално доказателство за обсадата от 1099 година, когато кръстоносците са се приближили до заветната цел на Първия кръстоносен поход. 

Професорът Шимон Гибсън, който ръководи разкопките около Сионската врата, разказа за откритието на ров от XI век - фатимидите са се опитали да укрепят града и да се противопоставят на армиите от Европа.  

Гибсън разказа, че дълбочината на рова е достигала цели четири метра. Той не е бил патрулиран от алигатори, но все пак е позволявал да се удържа натиска на кръстоносците, които са се надявали да приближат до града обсадни кули. 

На 15 юли 1099 година защитниците повече не могли да удържат порива на кръстоносците - те успели да нахлуят в Ерусалим, където се отдали на касапница. За чудовищното насилие са говорили и самите участници в похода. 

Осен рова, археолозите са открили и други находки, включително върхове на стрели и кръстове. Специалистите също са се натъкнали и на украшенията от епохата на Фатимидите. Те са били изработени от злато, перли и полускъпоценни камъни.