Палеонтолози в Китай са открили почти цялостни останки от непознат на науката гущер в стомаха на летящ динозавър, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи". Неизвестното досега влечуго, обитавало Земята преди 125 милиона години, е наречено Indrasaurus wangi - в чест на Ван Юан, директора на китайския Музей по палеозоология.
Наименованието на гущера е препратка и към древната легенда, според която бог Индра е погълнат от дракон в епична битка.


 
Почти напълно запазените останки свидетелстват, че гущерът е бил погълнат цял от дребен летящ динозавър от вида Microraptor zhaoianus. Находката е поредното доказателство, че микрорапторите са били хищници-опортюнисти.

Палеонтолози и преди са намирали гущери, както и бозайници, птици и риби в стомасите на летящи динозаври. Микрорапторите са били с големи очи, което навежда на мисълта, че са ловували през нощта.

Намереното в стомаха на Microraptor zhaoianus влечуго има зъби, каквито не се срещат при други видове. Това кара учените да смятат, че древното създание се е "придържало" към уникална диета.
 
Останките от летящия динозавър и гущера са намерени "погребани" под вулканична пепел в провинция Ляонин в североизточната част на Китай.