Кашкавал на над 3200 години беше открит по време на разкопки в пирамидалния комплекс Сакара близо до Кайро, съобщават световните медии.

На вкаменените останки от хранителния продукт се натъкнаха италиански археолози в един от некрополите. По-нататъшните изследвания, проведени съвместно с експерти от Каирския университет, установиха, че при изготвянето на кашкавала е било използвано едновременно козе, овче и краве мляко. Продуктът беше датиран между 1290 и 1213 г. пр. Хр.

Откритият кашкавал е негоден за консумация, тъй като в него имало бактерии, причиняващи средиземноморска треска. Присъствието на същите тези микроорганизми бe установено и в някои мумии от некропола в Сакара.

Италианските археолози отбелязват, че откритият от тях кашкавал може да се счита за най-старият в света.