Нов вид динозавър, живял на сегашната територия на Международния геопарк на ЮНЕСКО Хацег в Румъния, е открит от екип от палеонтолози. Става въпрос за вида Transylvanosaurus platycephalus, което буквално означава „плоскоглаво (плоско) влечуго от Трансилвания“, съобщава официалният сайт на Букурещкия университет. 

Този растителнояден динозавър е живял преди около 70 милиона години и е наречен по името на района, където са открити вкаменелостите, казва екипът, ръководен от палеонтолога Феликс Аугустин от университета в Тюбинген, съобщава bTV. 

Откритите кости на части от черепа дават нова представа за еволюцията на европейската фауна малко преди изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. Динозавърът е бил дълъг около 2 метра, ходил е на два крака. Тялото му е било малко, както и при други динозаври, открити на територията на румънския регион Хатег, известни като „динозаври джуджета“, допълва БТВ.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

„Ограничените хранителни ресурси в тези части на Европа по онова време са довели до намаляване на размера на тялото на тези животни", казва палеонтологът Феликс Аугустин.

Трансилванозавърът е живял на един от многото острови на архипелага заедно с други динозаври джуджета, крокодили, костенурки и птерозаври.

За огромна изненада на изследователите най-близките роднини на новия вид динозавър са живели в днешна Франция, което повдига въпроса как той е населявал „острова на динозаврите джуджета“, който тогава е обхващал територията на Трансилвания.

Екипът, в който участва и сътрудник от Факултета по геология и геофизика на Букурещкия университет, е открил костите на черепа на динозавъра през 2007 г. в коритото на река в геопарка. Районът Хацег е едно от най-важните места в Европа по отношение на откриването на гръбначни животни от Късния кредов период. Там досега са идентифицирани общо 10 вида динозаври.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук