Хмелът, от който се вари бирата, е полезен за мозъка, защото може да подобри концентрацията и да ускори мисловния процес, съобщава БНР. Японски учени установиха, че консумацията на хмел също така намалява стреса и подобрява настроението.


Доброволците, приемали такива добавки, си спомняли по-добре и решавали по-добре математически загадки.

Според резултатите на учените от университета Джунтендо киселината в горчивия хмел, известна като МНВА, може да се използва срещу деменция. Те установиха значително подобрение на когнитивните функции след 12 седмици приемане на добавката.

Учените са работили със 100 иначе здрави доброволци на възраст 45 до 69 години със селективен когнитивен упадък, определян като влошаваща се загуба на паметта. Някои получавали плацебо, а други добавката от МНВА. Състоянието им е оценявано с тестове.