Според ръководителя на Общоруския национален център за изучаване на общественото мнение Валерий Фьодоров руснаците са започнали да пият по-малко заради настъпилата масова автомобилизация в страната, пише в. "Комсомолска правда".

По думите на социолога през последните десет години "културата на пиенето" в Русия съществено се е променила. Хората са започнали по-рядко да използват обществения транспорт и по-често се придвижват с частни автомобили.

Според Фьодоров доста време факторът автомобилизация се е игнорирал. Дори и изграждането на пътищата в Съветския съюз е било разчетено на съвсем друго количество превозни средства за личен транспорт. "В наши дни се счита за нормално да притежаваш автомобил, а не обратното", твърди социологът.

Притежаването на МПС според Фьодоров рязко е снижило консумацията на алкохол поради високите рискове за водачите при неговата употреба. По данни на министъра на здравеопазването на Русия Вероника Скворцова, от 2006 г. руснаците са намалили консумацията си на спиртни напитки с 40 процента.