Своеобразното предизвикателство с монолити, заровени в земята, е продължило в Румъния. Неотдавна властите в американския щат Юта бяха озадачени от този „монумент“, а сега в Румъния е намерен още един монолит.

Между другото, американският монолит мистериозно изчезна няколко дни по-късно. Румънският монолит е открит на 26 ноември на хълм близо до град Пиатра Нямц, на няколко метра от руините на дакийската крепост Петродава, съобщава "Дейли Мейл".

Учени видяха от хеликоптер нещо изумително сред скалите в щата Юта ВИДЕО

Едната от страните на съоръжението е обърната към планинската верига Чахлеу, включена в списъка на седемте природни чудеса на страната. Местното население я нарича Свещената планина.Според думите на представител на отдела за култура и историческо наследство, местните власти изучават загадъчната поява на четириметровия монолит. Работата е там, че за инсталирането на инсталация е необходимо разрешение, одобрено от Министерството на културата на Румъния, понеже се намира в охраняема зона на мястото на археологически разкопки.

Изчезна мистериозният артефакт, който бе открит насред пустинята в Юта СНИМКИ

За разлика от американския правоъгълен монолит, тази конструкция има формата на трапец със скосен връх. Освен това на повърхността му се виждат различни неразбираеми рисунки.По-рано световните издания писаха, че откритата конструкция в пустинята Юта много напомня на извънземния обелиск от филма на Стенли Кубрик „2001: Космическа одисея“, направен по научно-фантастичния роман на Артър Кларк, с единствената разлика, че не е черен, а метален на цвят.

Според култовата книга и съответно филм, подобен обект е бил поставен на Земята от извънземни в древни времена за изследване на примитивната цивилизация.

Превод и редакция: БЛИЦ