Турция е най-големият производител на мед в света след Китай. В страната има два вида мед - единият е най-обикновен, а другият е много специален, произвеждан само от няколко пчелари в селата по брега на Черно море. 

"Луд мед" (Deli Bal), както го наричат ​​местните жители в източно-черноморския турски район Ризе, е продукт, обвит в мистерия. Доскоро повечето хора извън региона, където еликсирът се произвежда от хиляди години, никога не бяха чували за него, пише "Марица". 

Твърди се, че той има лечебни свойства, но предизвиква и халюцинации.

Наричат го "луд" заради въздействието му, познато от векове. Първите сведения за неговото съществуване са отпреди 20 века.

Описан е от древногръцкия автор Ксенофонт в неговото съчинение "Анабазис". Дори малко количество от този "луд мед" може да доведе до опиянение, а по-голямото - до пристъп на лудост.

Утешителното е, че тези състояния бързо отминават и "потърпевшите" постепенно се съвземат. Лудият мед е част от традиционната медицина от хилядолетия, често се използва за облекчаване на болката и стреса, както и за лечение на хипертония, стомашни заболявания, тревожност и мигрена.

Активната съставка в него е Граянотоксин (Grayanotoxin), известна още като Андромедотоксин, Ацетиландромедол или Родотоксин. Тя се прехвърля в меда от цветята на рододендрона, докато пчелите опрашват растенията.

Граянотоксинът е ценен и заради своите стимулиращи свойства. Малка лъжица "луд мед" предизвиква меко, успокояващо, еуфорично усещане, което увеличава цялостното чувство на удовлетвореност и релаксация.

Това е натурален мед, който се взима направо от кошера. Фермерите не третират меда по никакъв начин, който би могъл да компрометира съдържащите се в него полезни за здравето съединения. 

Експерти и производителите на този мед предупредиха, че прекомерната му консумация може да причини отравяне и дори смърт.

Препоръчително е от "лудия мед", който е ефективен за понижаване на кръвното налягане, както и при настинки, да се консумира максимум 1 чаена лъжичка на ден.