За първи път у нас управлението на влакче от метрото бива поверено на жена, пише "Борба".

Това е 41-годишната Петя Русева от Горна Оряховица, която има опит като машинистка на товарен влак. Крехката представителка на нежния пол се справя отлично с работата, присъща до момента само за мъже.

Нашенката вози пътници по третия лъч на метрото, който бе открит тържествено в края на август. Отсечката включва 8 станции, очаква се след Нова година да бъдат открити още четири такива. Ползващите метрото приемат с усмивка женското присъствие в кабината на подземната железница и често се случва да поздравяват горнооряховката за избора на професия.

Петя изобщо не предполагала, че животът може да й предложи опция да стане машинист в метрото, въпреки че е завършила средното си образование в Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Н. Й. Вапцаров“ в Горна Оряховица. Допреди три години живеела в родния си град, където работела в шивашка фирма.

„Близо 14 години правих кройки на мъжки облекла на компютър. Реших, че имам нужда от промяна, и заминах със семейството си в Перник. Така поех нов и неочакван курс в живота си. Баща ми е машинист и на шега пожелах да наследя професията му. Записах се на курс за помощник-машинист, а после – за машинист. След това бях наета във фирмата, организирала обученията, и карах товарен влак две години“, разказва Русева.

Случайно разбрала, че търсят машинист за метрото в София, и помолила баща си да разпита дали биха наели жена за позицията. След като станало ясно, че няма предразсъдъци за пола на човека, който ще застане в кабината, тя кандидатствала за работата и преминала четиримесечно обучение за управление на подземното влакче. Усвоява знания за управлението на машината, оборудването, реакции при евентуални аварии и бедствия, електробезопасност и т.н.

„Влакчето е много приятно за каране. Разполага с модерни технологии, по-различни и иновативни от тези в останалите два лъча. Не се изисква физическа сила. Нужно е освен добри познания водачът да има стабилна психика, тъй като отговаря за живота на хиляди хора.

Отсечката има осем станции – „Хаджи Димитър“, „Театрална“ на театър „София”, „Орлов мост“, „Патриарх Евтимий“, НДК, „Медицински университет“, бул. „България“ и „Красно село“. Очаква се останалите четири станции – от „Красно село” до околовръстния път при Горна баня, да заработят след Нова година“, уточни горнооряховката.

Придвижването по маршрута с подземната железница от кв. „Хаджи Димитър“ до кв. „Красно село“ отнема около 15 минути.

41-годишната жена споделя, че до момента няма преживени екстремни ситуации на работното място, но за сметка на това ежедневно получава адмирации от пътниците. Наскоро една от возещите се я спряла, когато трябвало да мине да смени кабините, и й казала „браво“.

Петя има две деца – момиче и момче, които много се гордеят, че майка им е първата жена – машинист в метрото в България. Те обаче нямат намерение да се насочат към това препитание.

„Не мисля, че професията е мъжка, просто се изисква квалификация, а малко жени се решават да преминат такова обучение. Ще се радвам да имам колежки в бъдеще“, допълва Русева.

Нашенката ходи с униформа на работа, но няма проблем да управлява влакчето със спусната коса, подчертаваща женствеността й.