Социалните мрежи изобилстват от истории за това, как преминават погребенията в условията на пандемията от CoViD-19. Роднините на починалите трябва да се отказват от ритуалите, спазвани с векове, и да наблюдават погребенията чрез камери.  

"Коронавирусът влияе не само върху това, как ние живеем, но и върху това, как ние умираме", пише британецът Хусейн Кевани, автор за изданието MEL.

Наскоро журналистът е погребал своя дядо. Церемонията по изпращането се е състояла в нестандартен формат: с цел профилактика срещу CoViD-19 роднините на покойния е трябвало да наблюдават процесията по интернет. 

Хусейни е излъчвал на живо с помощта на смартфона си, а "присъстващите" на погребението го молили да завърти камерата ту наляво-ту надясно, да притвори капака на ковчега или да изпрати няколко снимки чрез WhatsApp. 

Съобщенията за погребения, провеждащи се по този начин, все по-често се появяват в социалните медии. 

По правило, прощалните онлайн церемонии се организират с помощта на приложението Zoom — приложение за провеждането на видеоконференции, спечелило си невероятна световна популярност насред пандемията.  

"Присъствах на погребение благодарение на Zoom. Бъдещето е чудато", признава си Кийра Бий.      

Вярващите размишляват над това, до каква степен е приемлив новият формат на погребенията от гледната точка на вероизповеданието: ритуалите, спазвани столетия наред, по време на карантината се оказаха извън закона. Дмитрий, биохимик от Лондон, разказа как създалата се ситуация едва не го скарала със семейството му от религиозни кипърски гърци. 

"Моята 92-годишна баба почина в разгара на пандемията. Нямахме възможност да се съберем цялото семейство в дома ѝ, за да се помолим. Онези, които успяха да присъстват, трябваше да спазват социална дистанция. Много от роднините се ядосаха на нас, че не сме ги поканили. Те смятат, че церемонията трябва да се провежда в пълен семеен състав", разказва Дмитрий. 

Прякото излъчване на погребенията стана толкова популярно във Великобритания, че официалните органи разпространиха препоръки относно това, как да се спазват нормите на етикета, а големите доставчици на ритуални услуги започнаха да предлагат професионално заснемане. 

Новият формат на прощаването с покойния до голяма степен противоречи на традициите на исляма, смята Кевани, но представителите на другите култури не смятат за кощунство демонстрацията на тялото в интернет. 

"В страни, като Мексико, Непал и Тайанд, има друга представа за това, какво означава да умреш. Там се провеждат фестивали на смъртта, по време на които активно се поощрява фотографирането и видозаписа на трупове., изложени на показ. Мъртвите наравно с живите участват в честванията", разказва журналистът Ерика Буист. 

Другите пандемии също са повлияли на това, как ние погребваме починалите. 

Биоархеологът Стейси Хакнер отбелязва, че испанският грип от 1988 година е увеличил популярността на кремацията заради препълнените гробища. 

При това липсата на възможността пълноценно да се оплаче покойния е станала голям проблем за семействата им, добавя тя. 

Според мнението на учения, в този смисъл съвременните технологии, като видеоконференцията, са безусловно благо, защото позволяват в минута скръб да се обединят хора, свързани от обща мъка. 

Може би ставаме свидетели на зараждането на нови традиции в погребенията, предполага Хакнер. 

Превод и редакция: БЛИЦ