В САЩ покушенията срещу президенти са почти традиция или национален спорт. Не толкова дългата история на тази страна включва десетки случаи, в които американци оправят отношенията си с висшите власти с помощта на оръжие.

Опитват се да взривяват президенти в колите им, хвърлят гранати по тях, но най-често избират куршум, особено след като полковник Самуел Колт „изравни правата“ на всички граждани с изобретението си. 

Президентът Андрю Джаксън е първият, който става мишена на терорист. На 30 януари 1835 г. той е застрелян в сградата на Капитолия от 35-годишния безработен художник Ричард Лорънс.

Той натиска спусъка на револвера си два пъти, но и двата са не успешни. Престъпникът, заловен от охраната, заявява, че иска да отмъсти на президента, когото обвинява за царящата в страната безработица.

30 години по-късно, на 14 април 1865 г., президентът Ейбрахам Линкълн е смъртоносно ранен по време на театрално представление във Вашингтон и умира на следващия ден. Седящият до него държавен секретар също е ранен, но оцелява. Убиецът е актьор и поддръжник на Южната конфедерация, която губи Гражданската война.

На 2 юли 1881 г. на гара във Вашингтон психически нестабилният крайнодесен политик Чарлз Гито застрелва от упор президента Джеймс Гарфийлд, който умира в болница два месеца след опита за убийство

След 30-годишно затишие, през септември 1911 г. отново се чуват изстрели - президентът Уилям Маккинли е смъртоносно ранен по време на откриването на Панамериканското изложение в Чикаго. Убиецът му е анархистът Леон Чолготц.

На 14 октомври 1912 г. Джон Шранк, по време на предизборен митинг в Милуоки, стреля по Теодор Рузвелт, бившия президент, който решава да се кандидатира за нов мандат. По време на изстрела Рузвелт все още не е започнал речта си и това може би го спасява.

Куршумът удря гърдите, като първо прониза калъфа за очила, а след това 50-страничния ръкопис на речта, във вътрешния джоб. Рузвелт, като опитен ловец с разбиране на анатомията, заключава, че тъй като не кашля кръв, куршумът не е проникнал в белите му дробове. Отказвайки помощ, той изнася планираната реч час и половина.

Куршумът влиза в гърдите, но не прониква в плеврата и би било по-опасно да го извадят, отколкото да го оставят така. Рузвелт носи куршума в гърдите си до края на живота си. Стрелецът Джон Шранк се оказва луд.

Спасителите на Труман

Дълго време американското общество не знае почти нищо за опита за убийство на своя 33-ти президент Хари Труман. През октомври 1950 г. в Белия дом започва ремонт и 55-годишният Труман временно се мести в дома си на Пенсилвания Авеню.

Потенциалните убийци са двама пуерториканци: Оскар Колацо и Гриселио Торесола. Предисторията е следната: в края на 19 век Съединените щати завладяват Пуерто Рико от испанците. След Втората световна война на острова се разпространява движението за независимост, което прераства във въстание, жестоко потушено от американците. Лидерът е арестуван, а двамата му сътрудници решават да отмъстят на президента на САЩ, изчаквайки момента за атака.

Той настъпва сутринта на 1 ноември, когато Труман все още е в дома си. Нападателите откриват огън по външната охрана. Единият стреля по охранителя Доналд Бедел, улучвайки го в крака. Доналд отвръща на огъня, ранявайки Колацо в гърдите. Вторият убиец сериозно (както се оказа, смъртоносно) ранява охранителя Лесли Кофелт. Той обаче, вече ранен, успява да произведе изстрел. И не пропусна – удря нападателя в главата и го убива на място.

Двамата терористи лежат на земята: единият труп, другият тежко ранен. Лесли Кофелт става първият агент на Тайните служби на САЩ, който защитава президента с цената на живота си.

Ранен и арестуван, Оскар Колацо е лекуван в болница, след това е осъден на смърт на електрически стол. Той отхвърля молбата за помилване и изчаква екзекуцията в изолационна килия. Няколко дни преди екзекуцията Труман заменя смъртното наказание с доживотен затвор. Колацо прекарва 29 години в затвора. През 1979 г., седем години след смъртта на Труман, президентът Джими Картър го амнистира. 

Мистериозно покушение

Ловът за американски президенти не свършва. На 22 ноември 1963 г. в Далас е извършено вероятно най-известното и мистериозно убийство на президента Джон Ф. Кенеди в историята на САЩ. Заподозреният извършител Лий Харви Осуалд ​​е застрелян преди началото на разследването. След по-големия си брат, кандидатът за президент Робърт Кенеди също е прострелян смъртоносно.

На 22 февруари 1974 г. в Балтимор е извършен опит за убийство на Ричард Никсън. Въоръжен с пистолет престъпник нахлува в самолет, летящ за Атланта, и заплашвайки да го взриви заедно с пътниците му, нарежда да лети към Белия дом, защото възнамерява да убие президента.

По време на последвалата престрелка с пристигналите агенти на ФБР терористът се застрелва. В куфарчето му е открита самоделна бомба.

През септември 1975 г. са извършени два опита за убийство на президента Джералд Форд. И в двата случая стрелците са жени.

На 30 март 1981 г. 25-годишният Джон Хинкли застрелва Роналд Рейгън пред хотел Хилтън във Вашингтон. Куршумът, пронизва гръдния кош, минава само на сантиметър и половина от сърцето на президента и се забива в белия дроб. Обилният кръвоизлив е овладян в четиричасова операция без сериозни последици. Нападателят е обявен за невменяем и изпратен на принудително лечение.

Срещу Бил Клинтън има поне 30 опита за убийство.

Изненадващо, Бил Клинтън все още държи рекорда сред президентите по брой оцелели опити за убийство. Само между септември 1993 г. и май 1994 г. покушения срещу него са правени 4 пъти. Според някои източници, има най-малко 30 опита за убийство на Клинтън и около 80 души са задържани, повечето от които се оказват психопати.

Източник: Труд

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук