Призраците са част от човешкия фолклор и легенди от векове. Историите за тях пленяват въображението ни и причиняват тръпки по гърба.

От древен Рим до съвременна Япония, някои от най-известните истории за духове се предават от поколение на поколение. А произходът на някои от най-популярните истории за призраци само допринася за техния вековен живот. 

1. Бялата дама от Лондонската кула: Ан Болейн или набеден крадец

Бялата дама е добре познат призрак от Лондонската кула и се смята, че обитава параклиса на "Свети Петър ад Винкула". Според легендата, Бялата дама някога била жена, която била погрешно обвинена в престъпление и екзекутирана в Тауър.

Има няколко разказа за произхода на Бялата дама, включително един за млада жена, лъжливо обвинена в кражба от покоите на кралицата и била екзекутирана въпреки невинността си. Друга история предполага, че Бялата дама е призракът на самата Ан Болейн, съпруга на крал Хенри VIII, която била екзекутирана в Тауър през 1536 г. и е била известна с това, че носела бяло.

Бялата дама често е описва като спокойна и красива жена с дълга коса, облечена в дълга рокля. Много хора твърдят, че са я виждали да коленичи пред олтара на параклиса, а някои съобщават, че изпитват чувство на спокойствие или комфорт в нейно присъствие.

Въпреки липсата на исторически доказателства в подкрепа на съществуването на Бялата дама, легендата за нея все още е изключително популярна. Дори днес посетителите и туристите на Лондонската кула съобщават, че виждат нейна призрачна фигура да се носи из залите.

2. Призрачният любовник на римския император Адриан, Антиной

Легендарната, призрачна история за призрака и римския император Адриан датира от древни времена. Адриан управлявал като римски император от 117 до 138 г. сл. н. е. И бил известен с любовта си към гръцката култура и строителните си проекти, включително изграждането на стената на Адриан в Англия.

Според легендата Адриан бил преследван от призрака на любовника си Антиной, след като той се удавил в река Нил по време на пътуване до Египет през 130 г. сл. Хр. Адриан бил толкова съсипан след смъртта на Антиной, че наредил да бъдат направени негови статуи и да се поставят из цялата Римска империя.

Съобщава се, че заради силната си скръб Адриан видял призрака на Антиной няколко пъти по време на пътуванията си. Той описал призрака като млад мъж с меланхолично изражение. Има сведения, че Адриан редовно разговарял с призрака на Антиной, молейки го за прошка, че не е успял да го спаси.

Легендата за призрачните срещи между Адриан и Антиной е била обект на много произведения на изкуството, включително картини, скулптури и литература. Историята често е била използвана като символ на любовта и непреодолимата загуба, карайки мнозина да се чудят дали духовете на тези, които обичаме, някога ни напускат.

3. Чинии за броене в задгробния живот: Легендата за призрака на Окику


Призракът на Окику е добре позната призрачна история в Япония от периода Едо (1603-1868). Всичко се случило в известния японски замък Химеджи, разположен в префектура Хиого.

Според легендата Окику била слугиня в замъка и отговаряла за десет ценни чинии. Един ден една от чиниите изчезнала, заради което обвинили Окику в кражба. Въпреки че твърдяла, че е невинна, тя била измъчвана и убита за това престъпление.

 

Според легендата след смъртта ѝ призракът ѝ започнал да обикаля замъка, броейки чиниите отново и отново. След като Окику преброяла деветата чиния, тя започвала да ридае от отчаяние, преди да започне да брои отново.

Историята за призрака на Окику е била преразказвана в много форми, включително в кабуки театър, романи и филми. Историята се е превърнала в популярна легенда в Япония и често се използва като метафора за последствията от фалшивите обвинения и колко е важно хората да бъдат третирани справедливо.

4. Проклятието на Летящия холандец и неговото безкрайно пътуване

Призракът на Летящия холандец преследва моряците от векове. Твърди се, че този легендарен прокълнат призрачен кораб е обречен да плава вечно в моретата, без никога да стигне до пристанище. Историята датира от XVII-ти век и е била преразказвана в много форми през годините, като всеки е добавял към нейната натрапчива привлекателност.

Според легендите капитанът на „Летящия холандец“ бил прокълнат заради своята арогантност и богохулство. Призрачният кораб се проявява като привидение за други моряци, придружен от зловещи светлини и странни звуци. Твърди се, че екипажът на „Летящия холандец“ е съставен от призраци и други свръхестествени същества, осъдени да плават в моретата до края на света.

 

Легендата за "Летящия холандец" е била вдъхновение за много произведения на изкуството, включително литература, музика и филми. Въпреки че няма исторически доказателства в подкрепа на съществуването на кораба, легендата плава из вековете човешка история, като се е превърнала във важна част от морския фолклор. Това е едно натрапчиво напомняне, че морето е място на големи мистерии и чудеса, но заедно с това е способно да породи и голям ужас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук