Народното събрание (НС) осиротя – в сградата вече няма депутати, а кабинетът „Петков“ вече е в историята. В същото време заради ремонт площадът пред парламента също не прилича на себе си. Емблематичните жълти павета, символ на стара София и на политическата власт, са премахнати за планов ремонт на пространството.

Снимки: БГНЕС

Жълтите павета са символ на централната част на град София и са сред най-популярните символи на столицата. Благодарение на тях съществуват изрази като „Аз съм от жълтите павета“ („аз съм във властта“ или „аз съм кореняк софиянец“) или пък негативното обръщение „жълтопаветник“.

Жълтите павета са поръчани от Австро-Унгария по инициатива на тогавашния кмет на София и са поставени през 1907 г. С тях са постлани централните улици бул. „Цар Освободител“ и площада пред Народното събрание, бул. „Дондуков“, ул. „Московска“, ул. „15 ноември“ и други.

Триъгълникът на властта също е покрит с жълти павета.

Една от причините за наложителния ремонт е износването на паветата. Поддръжката на паветата става само чрез ръчно пренареждане и дейността е относително скъпа.

Снимки: БГНЕС