Понякога се случва така, че природата твори невероятни, дори зловещи растения, за които малко хора знаят. За някои от тях не е необходимо да се катерят по високите планини или да се спускат в дълбините на морето.


Ксиларията е неядлива гъба, а видът й е наистина зловещ, хората я оприличават с палци на мъртвец, откъдето и името й - Мъртвешките пръсти. 

Тя расте в гори върху мъртва широколистна дървесина. Плододава през лятото и есента, но плодните тела са трайни и се срещат целогодишно.

Въпреки че „пръстите на мъртвеца“ се наричат ​​повече от един вид, всички гъби са малко подобни - неправилни овално-цилиндрични процеси с тъмен цвят, стърчащи от земята или пънове. Плодовото тяло на ксиларията е разнообразно, с формата на клуб или пръст, с височина от около 3 до 9 cm, широчина 1-3,5 cm. Поставен вертикално по отношение на основата.

Обикновено приема най-различни форми - разклонени или сплескани. Горната част е леко заоблена и стеснена. В началото на растежа тъмна кожа, покриваща цялото плодоносно тяло на ксилария, е разнообразна, прашна с асексуални спори, конидии, така че цветът е бледо синкав или сиво-кафяв. Горната част е по-лека, почти белезникава и лъскава.

А ето и някои образци от тази наистина зловеща гъба: