Завършва една турболентна седмица за ГЕРБ, в която заради имотни скандали с постовете си се разделиха знакови фигури като Цецка Цачева и Цветанов Цветанов. Премиерът Борисов взе „тежките решения”, които обеща на партията си и на обществото. Какво казаха главните герои в тази история, вече е ясно, въпросът е как го казаха.

Психологът Росен Йорданов направи анализ на жестовете и гласовете на Бойко Борисов и Цветанов по време на ключовите им изказвания през седмицата. Той представи системата „Четири цвята”, която дава възможност да се види каква е интонационната характеристика в нашите гласове. 

Жълтия” глас обикновено използваме, когато се запознаваме и да покажем, че сме приятелски настроени. „Зеленият” глас служи за скъсяване на дистанцията с аудиторията, това е гласът, с който успокояваме децата си, с който се извиняваме на любимата и който използваме, когато се чувстваме виновни. Гласът на авторитета е в синия спектър. „Червеният глас” обикновено използваме, за да предадем страст и спонтанност. Има и два цвята, които не са желателни – сивият, който е монотонният глас, и черният, който е гласът на гнева.

Премиерът Бойко Борисов обикновено се позиционира в зеления спектър, а Цветан Цветанов – в жълто-синия. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е в синьо, минаваща към черно, защото често вкарва известна агресия и гняв в гласа си. Сергей Станишев  често от синьо минава в сиво, има една монотонност в гласа му, която понякога може би му пречи. След завръщането си в България Цветан Цветанов даде своите обяснения по скандала. По думите на психолога от Цветанов, освен че се очаква да бъде уверен, се очаква да бъде и по-топъл и по-искрен. 

Цветанов започва обичайно с приятелски тон, бързо преминава в синия спектър, рядко се задържа в зеления спектър, тоест рядко звучи като човек, който внушава доверие, за разлика от премиера Борисов например. Често има митингарски, червен финал. Жълтият цвят почти липсва в интонационната променлива на гласа на Цветанов. В представянето му липсва и зеленият спектър, тоест неговият глас, когато става дума как е преживял и как е вземал решения, не предизвиква емпатия и съчувствие”, коментира психологът. 

Според него при обявяването на новия шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова Борисов не звучи авторитетно, а уморено и угрижено. „По принцип гласът му е в ниския регистър, говори почти винаги със „зелен” глас и това печели много доверие. Но когато обявяваш решение, трябва да звучиш авторитетно, тоест да отидеш в синия спектър. Тук виждаме, че гласът му не звучи по-авторитетно, а уморено, угрижено, тоест отново е в зеления спектър. Тази липса на промяна показва напрежение и усилие да постигнеш вътрешен баланс, емоционален самоконтрол”, посочи Росен Йорданов.

По отношение на жестовете си при коментарите си Борисов обикновено държи ръцете си в типично заключване. Когато обаче премиерът пита за нотариалните актове на съседите на Цветанов, жестът му се променя. „В момента, в който се появи аргумент, жестът на ръцете му премина в купол. Това е акт на самочувствие и повишена увереност, тоест аз имам аргумент, не съм сигурен точен ли е или не, но със сигурност той би разкрил друга картина”, поясни Росен Йорданов. Темата за доверието към Цветанов обаче постепенно отново кара премиера „да се заключи”. „Жестът се върна към заключената поза, той отново премина в защитна позиция”, отбеляза психологът.