Руският президент Владимир Путин посреща 69-ия си рожден ден. Въпреки празника си, Путин има работни планове за деня, но със сигурност вечерта ще отбележи деня със семейството и приятелите си, каза прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от БГНЕС.

През септември в продължение на две седмици Путин бе в самоизолация, след като няколко души от близкото му обкръжение се разболяха от Ковид. Държавният глава е ваксиниран със "Спутник V".

Работен рожден ден

Това не е първият рожден ден, който държавният глава прекарва, без да прекъсва работната си програма. През 2020 г. Путин посвети първата половина на деня на работата по вътрешната политика и на международните телефонни разговори. Традиционно Путин прекара остатъка от деня с приятели, семейство и приятели.

През 2013 г. държавният глава отпразнува 61 -ия си рожден ден на срещата на върха на АТЕС в Бали. Сусило Бамбанг, тогавашният президент на Индонезия, изпя песента Happy Birthday to You на руския лидер, като свиреше и на китара. В същото време премиерът на Япония подари на Путин саке, а китайският лидер му връчи торта.


Путин каза колко газ ще достави Русия на Европа до края на зимата

Путин срещна един от рождените си дни в компанията на китайския лидер Си Цзинпин. "Няма да се крия, изпихме чаша водка, и просто нарязахме някакъв колбас за мезе", каза руският президент.

През 2011 г., на своя 59 -и рожден ден, премиерът Путин говори в Москва на среща за комплекса на отбранителната индустрия. През 2009 г., на рождения си ден, Путин се срещна с водещи руски писатели.

През 2005 г., на 7 октомври, Путин се срещна с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан на срещата на високо равнище на Централноазиатската организация за сътрудничество, и проведе разговори с германския канцлер Герхард Шрьодер.

През 2002 г. държавният глава отпразнува 50 -ия си рожден ден в Кишинев, където взе участие в срещата на върха на ОНД, а след това замина за Москва и даде вечеря за членовете на руското правителство, ръководството на Федералното събрание, висшите съдебни органи, прокурори, правоохранителни органи и висши военни ръководители.

Русия изстреля за първи път хиперзвукова ракета "Циркон" от атомна подводница ВИДЕО

Родом от Ленинград, Путин празнува няколко пъти рождения си ден в Санкт Петербург или района на Ленинград. През 2012 г. в кръга на семейството и приятелите в северната столица той отпразнува 60 -ия си рожден ден, през 2010 г. участва в среща за изпълнението на програмите за развитие на федералните университети и среща с активистите на Ленинградската федерация по търговия Съюзи, през 2008 г. той присъства на сесия на Общото събрание на Интерпол и участва в представянето на филм за джудо.

През 2000 г. имаше бизнес среща с президента на Световната банка Джеймс Волфенсон, през 2003 г. - среща с избрания губернатор на града Валентина Матвиенко и художници, през 2004 и 2006 г. Путин също отбеляза рождения си ден в родния си град.

Но през 2014 г. руският президент избра да си вземе почивен ден и да отиде в сибирската тайга - да се отпусне и да прекара време сред природата. Според Путин той е извървял почти девет километра през планините. През 2019 г., както каза Песков, Путин отново отпразнува рождения си ден с близки до него хора.

През 2015 г. Путин вкара седем гола на 7 октомври, играейки на леда на Puck Arena в Сочи като част от отбора на NHL Stars. Тя победи Националния отбор на нощната хокейна лига с резултат 15:10. През 2001 г. Путин отпразнува 49-ия си рожден ден със семейството си в резиденцията си в Ново-Огарьово край Москва.

Путин - мистериозният президент, който възроди Русия

Някои от най-необичайните подаръци, които Путин е получил на рождения си ден, са двумесечно усурийско тигърче, дарено след това на Салентския парк в Геленджик, копие на шапката на Мономах и кристален крокодил. Според Песков традиционно повечето подаръци се изпращат в библиотеката на президента и се съхраняват там, но някои подаръци от приятели и познати Путин пази лично за себе си.