Останките от първата военноморска подводница в Австралия бяха открити след 103-годишно търсене, предава ВВС.

HMAS AE-1 е първата подводница на съюзниците, изгубена по време на Първата световна война. Тя изчезнала край остров Рабаул, Папуа Нова Гвинея, с 35 австралийски и британски моряци на борда през 1914 г.

13-ата издирвателна мисия на плавателния съд доведе до откриването му във водите на остров Херцог на Йорк в Папуа Нова Гвинея. Откритието разрешава най-старата морска мистерия в Австралия, съобщава правителството.
 

„Това е едно от най-значимите открития във военноморската история на Австралия“, каза в четвъртък министърът на отбраната Мариз Пейн.

„Това е първата загуба на Кралския австралийски военноморски флот и първата загуба на подводница на съюзниците в Първата световна война - значителна трагедия, усетена от страната ни и от нашите съюзници“, допълва министърът.
 

Екипът използвал подводен дрон, плаващ на 40 метра над морското дъно, за да обходи района. Останките били открити на повече от 300 метра дълбочина. Членовете на екипа организирали кратка възпоменателна служба за хората, които загубили живота си на борда.

Правителството ще опита да се свърже с потомци на екипажа и също така работи за създаването на възпоменателни паметници на мястото.
 


„Аз наистина вярвам, че това ще донесе спокойствие на семействата и на потомците на екипажа, който загуби живота си на борда, може би след време ще открием каква е причината за потъването на подводницата“, каза Пейн.
 Източник: Profit.bg.