Британският милиардер Ричард Брансън, който в неделя полетя до ръба на Космоса, заяви, че нищо не би могло да го подготви за гледката на Земята оттам, като подчерта, че тя е вълшебна.

"Мечтаех за този момент още от дете, но нищо не можеше да ме подготви за гледката на Земята от космоса. Беше вълшебно", казва Брансън в изявление, публикувано на уебсайта на корпорацията Virgin Group, чийто основател е той.

В неделя Virgin Galactic успешно изстреля своя космически кораб Unity с четиричленен екипаж, воден от Ричард Брансън.

След отделянето от ракетата-носител, "Юнити" се издигна на височина над 80 километра, където екипажът за няколко минути успя да усети безтегловност. След това устройството започна да се снижава и скоро кацна на частен космодрум в американския щат Ню Мексико.

Ричард Брансън излетя в Космоса ВИДЕО

Трима астронавти на Virgin Galactic пътуваха с бизнесмена: бившата служителка на NASA Бет Моузес, 33-годишната Сириша Бандла, родена в Индия, и инженерът Колин Бенет.

Това бе първият изпитателен тестови суборбитален полет на космически кораб Unity. По този начин седемдесетгодишният основател на компанията възнамеряваше да изпробва превозното средство и да демонстрира на света, че неговата услуга може безопасно да извежда хора в орбита.

Превод и редакция: БЛИЦ