В резерват в северната част на Кения тази седмица се родиха слончета близнаци.

Това е рядък природен феномен, съобщава BBC.

Мъжкото и женското слонче са забелязани през уикенда от екскурзоводи на сафари в резервата Самбуру - защитен район в Северна Кения, разположен на около 6 часа път с кола от столицата Найроби. 

Това е едва вторият случай на слонове близнаци, документиран от местната благотворителна организация за опазване на природата "Спасете слоновете", която изучава тези животни в района повече от 20 години.

Само 1% от ражданията на слонове са на близнаци, а последният известен случай е регистриран през 2006 г.
Слончетата близнаци трудно оцеляват, тъй като много често майката няма достатъчно мляко, за да изхрани и двете бебета, посочват от организацията. Последните близнаци, родени преди 15 години, например, не са оцелели дълго след раждането си.

"Спасете слоновете“ е идентифицирала и проследявала над 70 семейства на слонове в Самбуру.

Африканските слонове имат най-дългата бременност сред бозайниците на Земята. Те носят малките си в продължение на почти 22 месеца и раждат на всеки четири години.

Търговията със слонова кост и загубата на жизненоважни местообитания са довели до включването на слоновете в Червената книга на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата. 

През последните години в Африка има наплив от бракониери, като техни жертви стават над 100 000 слона между 2010 – 2012 г. Специална група от лица и организации работи съвместно по опазването им.