Крайната съдба на Слънчевата система е обект на много изследвания от учени. За около 4,5 милиарда години планетите и другите космически обекти в нашата система показват удивителна стабилност и засега няма признаци, че ще напуснат нейните граници в близко бъдеще. 

Ново изследване на български учени сочи повече или по-малко точен период от време, през който всичко ще остане както е сега, съобщава ScienceAlert.

Как ще се държат планетите и другите обекти в Слънчевата система в бъдеще е много трудно да се предвиди. Дори Исак Нютон предполага, че взаимодействието между планетите в крайна сметка ще потопи Слънчевата система в хаос.

Сравнително лесно е да се предвиди поведението на две тела в динамична система с помощта на математически изчисления. Но имаме 8 планети, Плутон и хиляди астероиди в нашата слънчева система. Тези обекти влияят на орбитите на другия и теоретично биха могли да накарат всички тези обекти да излязат от орбита и да пътуват през галактиката. Дори и да не броим астероидите, наличието на осем планети прави математическите изчисления на възможното бъдеще на нашата слънчева система доста трудни.

Учените от Софийския университет, България, Ангел Живков и Ивайло Тунчев проведоха ново изследване, което показва, че нашата Слънчева система ще остане стабилна поне през следващите 100 000 години, преди планетите да се изместят от орбитите си и да отидат в дълбокия космос. Според учените през този период от време орбитите на всичките 8 планети и Плутон няма да се променят значително.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино
 

Някои учени вече създаваха модели на бъдещето на Слънчевата система, в които се опитваха да предскажат движението на планетите за милиони и дори милиарди години. Но толкова дълги периоди на прогнозиране, според българските учени, могат да доведат до неточни резултати. Учените смятат, че техните симулации имат по-голяма валидност. Това се дължи на факта, че учените са взели предвид отклоненията в първоначалните условия, като орбитални ексцентриситети (числова характеристика на орбитата на небесно тяло) и наклонения на планетите, както и техните маси.

Живков и Тунчев разработиха нов метод за измерване на движението на планетите и техните изчисления показаха, че елиптичните орбити, по които планетите се движат около Слънцето, няма да се променят значително в продължение на поне 100 хиляди години.

Сега много учени смятат, че нашето Слънце ще изгасне след около 5 милиарда години и ще се превърне в бяло джудже. Но някои предишни изчисления показват, че дори и след това нашата слънчева система ще остане стабилна. Въпреки че животът в нея, поради смъртта на Слънцето, ще стане невъзможен. Остава да се надяваме, че до този момент човечеството, ако не се самоунищожи, ще намери нов дом за себе си.

Учените вярват, че в скалисти светове, които са подобни на Земята, но с други условия, които не са подобни на земните, животът все още може да съществува.

Е, Слънцето, продължава да показва своя „характер“. Активността на нашата звезда се увеличава и наскоро стана известно, че на Слънцето се е появило истинско торнадо, което лесно може да погълне Земята.


Превод: БЛИЦ