„Черната смърт“ е втората пандемия от чума в историята, настъпила в средата на 14 век и отнела живота на десетки милиони хора. Според различни данни от 30 до 60% от цялото население на Европа умира от тази ужасна болест. Невъзможно е да се изчисли точният брой на жертвите, но някои историци твърдят, че той може би достига 200 милиона души, пише "Труд". 

Изглежда, че да говорим за секс в този контекст е някаква дивотия. Но в онези дни не липсват сексуални сношения и поради екстремните условия на живот, интимността е доста трудна.

Разширяване на проституцията

По време на чумата проституцията процъфтява изненадващо и условията на труд на труженичките в тази област стават много по-добри. Историкът Джефри Ричардс пише, че причината за това е „недостигът на работна ръка”. Веднага след като чумата започва да намалява, за проститутките са построени общински публични домове с добри условия и надеждна охрана. Тъй като обаче хората започват да боледуват по-рядко, търсенето на услугите на „жриците на любовта“ значително намалява.

Законите на морала и етиката

На някои места проституцията изобщо не е популярна. Напротив, хората смятат, че „Черната смърт“ е Божие наказание за техните грехове, включително за прелюбодейство. Следователно „жриците на любовта“ буквално са изхвърляни от града и не са допускани обратно, дори когато чумата изчезва. На някои места „неморалността“ официално се смята за незаконна. Гейовете, които живеят в онези дни, също са атакувани и преследвани.

Оргии в гробищата

В „Черната смърт и трансформацията на Запада“ историкът Дейвид Херлихай пише, че отчаяните хора буквално организират оргии на гробищата. По този начин те искат да почувстват победата си над смъртта, да се усетят живи. Това налага папата да издаде официална забрана за неприлични действия върху гробовете. Всъщност в онези времена хората не само правят секс на гробищата, но и танцуват там, пеят и пият алкохолни напитки. Може би по този начин се опитват да се убедят, че да лежиш до мъртвите не е толкова страшно.

Ограничения на контактите

В същото време средновековните лекари призовават жителите да избягват всякакъв близък контакт с други хора. Лекарите са убедени, че сексът затопля тялото твърде много и поради това „лошият въздух“ прониква по-лесно в него, увеличавайки риска от заразяване с чумата.
Същото се случва поради твърде активното дишане, тъй като по време на секс хората дишат тежко. С оглед на това един немски лекар препоръча да се откажат от всякакви физически натоварвания - бягане, скачане, секс, вдигане на тежести ... Освен това, според лекаря, хората трябва да имат по-малко негативни преживявания – да избягват ревност, гняв, негодувание, страх и препоръчва да слушат по-приятна музика.

Улично бичуване

По време на чумата по улиците обикалят хора, които наказват сами себе си с камшици „в името на спасяването на обществото от Черната смърт“. Те смятат, че по този начин Господ ще се смили и ще отблъсне ужасната болест от останалите жители. Църквата не насърчава тези дейности, но други, с надеждата за спасение, дори плащат пари на самобичуващите се, за да се измъчват.

Скоро обаче се появяват друг тип хора, напълно противоположни като поведение, които, напротив, заявяват, че ще се радват на живота до последната секунда. На тях им се плаща, за да забавляват тълпата, а едно от най-често срещаните изпълнения е необичаен публичен секс. Църквата също забранява тяхната дейност, но това само увеличава интереса към тях.

Кръвосмешение

По това време кръвосмешението не е изненада и може да се обясни с помощта на проста аритметика. Чумата унищожава около една трета от цялото население, включително нечии съпруги, съпрузи и потенциални любовници. Следователно забраната за интимни отношения между роднини скоро престава да съществува. Кръвосмешенията са особено често срещани между представители на знатни семейства, в които булката и младоженецът трябва да си съответстват по социален статус.