Реставрацията на средновековната църква „Св. Николай“ в центъра на радомирското село Долни Раковец продължи това лято. За около два месеца реставраторът Стефан Стефанов и съпругата му Любомира разкриха прелестите на стенописите на южната и западната страна на храма, предаде Struma.bg.

Преди десетина години, по инициатива на църковното настоятелство с председател отец Александър и член Дафинка Станоева, Стефанова разработва проект, одобрен от Националния институт по недвижимо културно наследство /НИНКН/. Той е завършил Националната художествена академия, специалност „Консервация и реставрация“, работил е в Националната художествена галерия, участвал в реставрацията на много църкви в България и чужбина.

Съпругата му Любомира Стефанова също е завършила специалност „Консервация и реставрация“ в НХА. Реставрацията се осъществява поетапно във времето с дарения. Тази година със събраните средства са реставрирани двете стени на църквата.

Построената през 15-16 век църква е полувкопана в земята, тъй като по време на турското робство храмовете не трябвало да са по-високи от феса на турчин на кон. Храмът е бил разрушен и стените му дълго време са стърчали на височина до 2,20 м. Възстановен е през Възраждането (1849 г.), като тогава на Запад е бил доизграден притвор – „женска църква”.

Изписана е от зограф Димитрий от Самоковската школа през 1850 година. По-късно по заповед на турската власт стенописите са замазани с 1 см варова мазилка. В по-нови времена дори стените са варосвани.

Дафинка Станоева от църковното настоятелство и реставраторът Стефан Стефанов

Сантиметър по сантиметър се възстановява красотата на храма

Откритите стенописи след сваляне на замазката

Сега двамата реставратори сантиметър по сантиметър са свалили мазилката, за да се открият прекрасните изображения, сътворени от зографа.

„Има кръстове, има декоративни орнаменти, които много рядко се срещат в старите храмове. Изображения на двуглав орел с корона, плодове и цветя са сред открилите се под мазилката изображения. И те са много интересни, такива орнаменти са характерни за възрожденските къщи“, разказа реставраторът Стефан Стефанов. Той и съпругата му са възстановили стенописите такива, каквито са били изрисувани.

От оригиналните икони, рисувани от зограф Димитър, днес  е останала само една – на Богородица с Младенеца. Тя се съхранява в Регионалния исторически музей и се донася в църквата само за храмовия празник. За предстоящия голям църковен празник Успение на Пресвета Богородица иконата ще бъде донесена в храма за поклонение от миряните.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук